ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Філарет продовжує призначати єпископів, ПЦУ закликала його зупинитися

Почесного патріарха назвали "архієреєм на спочинку"

Філарет продовжує призначати єпископів, ПЦУ закликала його зупинитися
Фото: new.cerkva.info

Почесний патріарх Філарет (Денисенко) 27 грудня провів архієрейський собор своєї невизнаної церкви, на якому було ухвалено рішення обрати трьох нових єпископів.

Як ідеться на сайті УПЦ КП, Хмельницьким і Кам'янець-Подільським єпископом стане архімандрит Варсонофій (Качан), Чернівецьким і Буковинським - архімандрит Никон (Шинкарюк), Одеським і Балтським - Никон (Граблюк).

У соборі взяли участь шість архієреїв на чолі з Філаретом.

Православна церква України заявила, що це рішення не відповідає канонам і не має юридичної сили.

"Будучи фактично архієреєм на спочинку, він [Філарет] не має жодних канонічних і статутних прав на скликання і проведення церковних зборів, на обрання і висвячення архієреїв", - йдеться на сайті ПЦУ.

"Тому кожна людина, оголошена «єпископом» у незаконний спосіб з боку почесного патріарха Філарета і «призначена», зокрема, на кафедру, де вже є законний архієрей - не єпископ... Закликаємо почесного патріарха Філарета і його нинішнє оточення зупинитися, одуматися, повернути з обраного ними шляху брехні й обману на шлях істини, припинити спроби за участю російських і проросійських діячів руйнування Помісної церкви на радість ворогам України", - сказано в заяві.

Нагадаємо, 20 червня в Києві була відновлена Українська православна церква Київського патріархату на чолі з Філаретом. Разом з ним від ПЦУ відкололися двоє архієреїв з Росії - архієпископ Білгородський і Обоянський Іоасаф (Шибаєв) і єпископ Валуйський Петро (Москальов). Цього самого дня було обрано ще двох майбутніх єпископів УПЦ КП - архімандрит Андрій (Маруцак) та ієромонах Ілля (Зеленський).

24 червня Синод ПЦУ відсторонив Філарета від управління Київською єпархією, але на знак визнання минулих заслуг зберіг за ним місце в єпископаті.

Філарет відмовився визнавати рішення Православної церкви України, оголосивши її "так званою" церквою.

На початку грудня 2019 Синод ПЦУ фактично відправив Філарета на пенсію, зберігши за ним Володимирський собор і резиденцію в центрі Києва на Пушкінській вулиці.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram