ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

У Волинській єпархії ПЦУ вперше відсвяткували Різдво за новим стилем

На літургії в кафедральному соборі Луцька співслужили два архієреї.

У Волинській єпархії Православної церкви України вперше офіційно здійснили богослужіння на честь Різдва Христового 25 грудня, за новоюліанським календарем. Місцем його проведення став Свято-Троїцький кафедральний собор ПЦУ в Луцьку, повідомляє Новинарня.

Фото: novynarnia.com

Різдвяну літургію вранці 25 грудня очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл (Зінкевич). У першому Різдвяному богослужінні ПЦУ за новоюліанським календарем узяв участь ще один архієрей ПЦУ - єпископ Херсонський і Каховський Борис (Харко).

Фото: novynarnia.com

Владика Михаїл, запрошуючи на літургію, відзначав, що "починати різдвяні святкування можна вже в цей день, акцентуючи увагу не на конкретній даті, а на події про прихід у світ Спасителя і на періоді з 25 грудня до 7 січня".

Фото: novynarnia.com

Фото: novynarnia.com

На богослужінні в Троїцькому храмі були сотні православних віруючих не тільки з Луцька. За словами присутнього на літургії отця Сергія, відзначити Різдво за новоюліанським календарем прийшли близько двох третин парафіян, які приходять на Різдвяну службу 7 січня.

Раніше предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній заявив, що церква не проти перенесення дати святкування Різдва Христового, але не може ставити таке питання на порядок денний, поки "стає на ноги".

Голова синодальної богословсько-літургійної комісії архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій заявив, що ризики від реформи церковного календаря зараз очевидні та реальні. На його думку, поспішна календарна реформа законсервує в Московському патріархаті тисячі громад з мільйонами віруючих і внесе сум'яття в українське православ'я на десятиліття вперед.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram