ГоловнаСуспільствоЖиття

Українські полярники написали розділ для "Енциклопедії світових біомів"

Іван Парнікоза та Ірина Козерецька написали статтю про сухопутні екосистеми Антарктиди.

Українські полярники написали розділ для "Енциклопедії світових біомів"
Фото: ukrinform

Українські полярники написали розділ про сухопутні екосистеми Антарктиди для "Енциклопедії світових біомів". Про це повідомив пресцентр Міністерства освіти.

Ідеться про статтю "Антарктичні наземні біоми: найбідніші, найекстремальніші і найчутливіші на планеті" вчених Національного антарктичного наукового центру МОН Івана Парнікози та Ірини Козерецької. Енциклопедія в 3 томах на 2600 сторінок вийде в червні 2020 року.

"Розділ про кожний з біомів писали найвідоміші фахівці, чиї дослідження є незаперечно авторитетними. Ми пишаємося, що з усієї світової наукової громадськості саме вченим НАНЦ видавці довірили опис антарктичних сухопутних біомів. Саме їхня стаття надалі буде першоджерелом інформації, з якого починатимуть свої пошуки полярні екологи з будь-якої країни. І це є найкращим визнанням того, що наша наука не "пасе задніх", а на рівних бере участь у глобальному процесі пізнання природи нашої планети", - зазначив голова Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий.

"Енциклопедію світових біомів" підготувало всесвітньо відоме наукове видавництво "Elsevier".

Біоми - це екосистеми найвищого рангу, які представляють собою одночасно і цілий клас ландшафтів, і цілий стійкий набір функціональних зв'язків між тваринами і рослинами. Прикладами біомів є тропічний ліс, тайга, тундра або коралові рифи.

Нагадаємо, в листопаді 2019 року Кабмін виділив 252 млн грн на придбання наукового океанського судна льодового класу для потреб українських полярників. Очікувалося, що угоду про придбання судна укладуть до кінця 2019 року, а в 2020 році відбудеться його перший вихід в океан.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram