ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

У ПЦУ розповіли про ризики перенесення святкування Різдва

Перехід на григоріанський календар внесе "сум'яття в українське православ'я на десятиліття вперед".

У ПЦУ розповіли про ризики перенесення святкування Різдва
Архиепископ Евстратий (Зоря)
Фото: pomisna.info

Член синоду Православної церкви України, голова синодальної богословсько-літургійної комісії архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря) прокоментував суперечки щодо питання про перенесення дати святкування Різдва та календарної реформи в ПЦУ

На думку архієрея, перехід ПЦУ на Григоріанський календар законсервує багато релігійних громад.

"Поспішна календарна реформа (і навіть непродумані одні лише спроби зараз прорекламувати її пропозиціями "подвоєння святкування") потенційно законсервує в Московському патріархаті тисячі громад з мільйонами віруючих і внесе сум'яття в українське православ'я на десятиліття вперед", - написав архиєпископ Євстратій на своїй сторінці у фейсбуці.

За його словами, ризики від реформи церковного календаря зараз очевидні і реальні.

Раніше предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній заявив, що церква не проти перенесення дати святкування Різдва Христового, але не може ставити таке питання на порядок денний, поки "стає на ноги".

Нагадаємо, в 2017 році Верховна Рада зробила 25 грудня вихідним. 30% релігійних громад в Україні святкують Різдво саме цього дня.

З православних церков 25 грудня святкують Різдво Константинопольська, Олександрійська, Антіохійська, Румунська, Болгарська, Елладська, Албанська, Чеських земель і Словаччини, Кіпрська православні церкви.

Російська, Грузинська, Єрусалимська, Польська, Сербська Церкви святкують Різдво 7 січня. Молдова і Білорусь, як і Україна, святкують Різдво 25 грудня і 7 січня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram