ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд уперше виправдав українця за вирощування канабісу в лікувальних цілях

Інвалід першої групи курив марихуану, щоб полегшити біль у суглобах.

Суд уперше виправдав українця за вирощування канабісу в лікувальних цілях
Виталий Румянцев
Фото: theБабель

Вознесенський суд Миколаївської області виправдав інваліда першої групи Віталія Румянцева у справі про незаконне вирощування конопель для лікування больового синдрому.

Про це повідомляє Гельсінська правозахисна група, юристи якої допомагали в захисті Румянцева.

"У місті Вознесенськ Миколаївської області два роки судили інваліда Віталія Румянцева: він курив марихуану, щоб полегшити біль у суглобах, і півтора року тому посадив у себе на ділянці вісім кущів конопель. На Румянцева доніс сусід, до нього з обшуком прийшла поліція. До восьми кущів правоохоронці додали дикорослі коноплі, і вісім кущів перетворилися на триста", - йдеться в повідомленні.

Румянцева, який живе у віддаленому селі, за 60 кілометрів від суду, і якому важко говорити і пересуватися без сторонньої допомоги, ледь не засудили до семи років позбавлення волі. Але у справу втрутилися правозахисники: вони почали їздити на суди і зробили процес публічним.

Пізніше Румянцева звинуватили в тому, що він вирощував 18 кущів - за це передбачена кримінальна відповідальність, але обвинувачений може відбутися штрафом. Румянцев заперечував провину і своєю справою намагався привернути увагу до законопроєкту про легалізацію медичного канабісу.

"Депутати парламенту попереднього скликання відправили його на доопрацювання, в парламенті нинішнього скликання його не хочуть навіть реєструвати. Сотні пацієнтів з больовим синдромом, такі, як Румянцев, домагаються права лікуватися марихуаною, поки в українських судах слухають справи про домашні коноплі", - зазначають правозахисники.

17 грудня Вознесенський суд повністю виправдав Віталія Румянцева. Суд визнав недопустимими докази, а факт вирощування саме 18 кущів недоведеним. Також суд погодився з доводом правозахисників про порушене право на захист.

Нагадаємо, ексголова МОЗ Уляна Супрун виступала за легалізацію канабісу для застосування в медичних цілях. Вона стверджувала, що медичний канабіс має безліч доведених лікувальних і паліативних ефектів і дозволений у 25 штатах США, Австралії, Канаді, його використання давно врегульовано в багатьох європейських країнах.

Відповідна петиція набрала необхідні 25 тис. підписів. Після чого 20 травня в Раді було зареєстровано законопроєкт, який передбачає легалізацію медичної марихуани, на його підтримку виступили понад 100 депутатів. Законопроєкт повинні були розглянути на першому пленарному засіданні Ради після реєстрації, його включили до порядку денного, але черга до проєкту закону так і не дійшла.

За інформацією Української асоціації медичного канабісу, відсутність доступу українських громадян до медичного канабісу "порушує конституційне право близько 2 млн громадян на життя і доступ до ефективного лікування".

Супрун повідомила, що МОЗ подавало на останні засідання уряду Гройсмана проєкт змін до постанови Кабміну з метою легалізації медканабісу в країні, проте міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заблокував розгляд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram