ГоловнаСуспільствоЖиття

Суди щодо Майдану: "ексберкутівець" Шаповалов не з'явився на засідання

Захист повідомив, що він перебуває у лікарні після операції.

Суди щодо Майдану: "ексберкутівець" Шаповалов не з'явився на засідання
Виктор Шаповалов
Фото: Катерина Серко

Колишній командир спецроти "Беркут" Віктор Шаповалов сьогодні не з'явився на засідання до Подільського районного суду.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

На питання судді Юрія Зубця про причини неявки адвокат обвинуваченого Катерина Юсупова заявила, що Шаповалов перебуває у лікарні після операції. Вона передала суду витяг з медичної карти обвинуваченого і додала, що Шаповалов зараз знаходиться на амбулаторному лікуванні. Також вона надала суду документи про те, Шаповалов здав свій паспорт згідно з рішенням апеляційного суду.

За словами адвоката, Шаповалов повідомив органи, які здійснюють над ним нагляд, "де він знаходиться і до якого числа".

Прокурор, адвокат і потерпілі погодилися, що засідання без Шаповалова проводити не можна. На питання судді про те, скільки він проходитиме лікування, Юсупова повідомила, що може тільки приблизно надати інформацію про те, як проходитиме його лікування - зі слів лікарів. Суддя заявив, що необхідно призначити дату наступного засідання. Адвокат відповіла, що це можливо зробити через місяць.

Також з'ясувалося, що Шаповалов знаходиться не у Києві. Один з потерпілих заявив усне клопотання про те, щоб суд зробив запит у лікарні про те, коли випишуть Шаповалова.

Потерпілий Олександр Тимошенко поставив запитання, чи не можна призначати засідання частіше, з огляду на те, що справа резонансна.

"У мене кожна справа резонансна", - відповів на це суддя Зубець.

Наступне засідання призначене на 20 січня 2020 року.

Нагадаємо, 27 листопада Київський апеляційний суд звільнив Шаповалова з-під варти під домашній арешт. При цьому суд не інформував про апеляційну скаргу Шаповалова ані потерпілих, ані їх представників.

Шаповалов знаходиться під вартою з 2015 року. Обвинувальний акт щодо нього було передано до суду в листопаді 2016 року. У справі за обвинуваченням Шаповалова - 108 потерпілих, і зараз справа знаходиться на стадії допиту потерпілих.

Шаповалова обвинувачують у низці злочинів, серед яких - перевищення службових повноважень, що призвело до побиття і вбивства активістів у Кріпосному провулку під час Революції Гідності 18 лютого. В цей день у сутичках з силовиками було вбито 28 осіб, поранено щонайменше 100. У квітні 2016 року Шаповалов частково визнав свою провину і назвав прізвища "беркутівців", які отримували бойові набої. Справа слухається у Подільському суді з березня 2016 року.

Шаповалову інкримінують перевищення службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки - побиття і вбивства трьох людей. Усі троє загиблих померли від вогнепальних поранень: Володимир Кіщук (Димер, Київська область) - отримав вогнепальне поранення в голову; киянин Сергій Шаповал - в область грудей, живота, передпліччя, наскрізні поранення у печінці; Ігор Сердюк був поранений в область носа (згідно з висновками експертизи в обвинувальному акті, озвученому на попередніх засіданнях).

Раніше LB.ua повідомляв про те, що Святошинський суд відпустив одного з обвинувачених у вбивствах "беркутівця" - Тамтуру під домашній арешт, а у жовтні навіть дозволив зняти електронний браслет, щоб "влаштуватися на роботу". Так само у липні Шевченківський суд відпустив під домашній арешт ексглаву СБУ Олександра Щеголева, а у жовтні пом'якшив запобіжний захід до особистого зобов'язання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram