ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Заступниця Скалецької розчарувалася в керівництві МОЗ і звільнилася

"Залишатися далі на посаді - це компроміс з совістю".

Заступниця Скалецької розчарувалася в керівництві МОЗ і звільнилася
Фото: facebook.com/mladesya.brynska

Заступниця міністра охорони здоров'я Младена Качурець подала у відставку через три місяці після призначення. Вона заявила, що перебувати далі на цій посаді їй не дозволяє совість.

У фейсбуці Качурець ідеться, що вона розраховувала на продовження трансформації охорони здоров'я "разом з сильною командою держслужбовців", але реальність виявилася такою, що розчаровує вже з перших днів.

За її словами, ключові політичні рішення МОЗ приймаються без обговорення з працівниками, а спроби налагодити командну роботу блокуються або ігноруються. "Я як заступник міністра не бачила і не брала участі в розробці та погодженні документа, який ліг в основу Програми діяльності Кабінету Міністрів України. Для більшості працівників у МОЗ прийнятий документ з певними цілями став несподіванкою", - написала заступниця міністра.

За її словами, в міністерстві досі немає наказу про розподіл обов'язків між заступниками, тому вони не можуть повноцінно працювати. "Одночасно з діяльністю заступників певні паралельні завдання могли ставитися радникам в обхід заступників, а після скасування інституту радників - тим самим людям, але вже без відповідного статусу", - розповіла Качурець.

Ще однією причиною для звільнення заступниці міністра стали домовленості з "самопроголошеним" керівництвом Одеського медуніверситету. Вона вважає це "чітким сигналом, що держава в особі Міністерства охорони здоров'я схвалює будь-які, навіть рейдерські методи боротьби управління університетом і розпил державних коштів".

Качурець вважає, що в Міністерстві охорони здоров'я під приводом широкого діалогу і обліку всіх позицій фактично підтримується відновлення позицій "тих, кому комфортно і вигідно залишати старі корупційні схеми".

"За три місяці я переконалася, що політичні рішення відкладаються, а публічно озвучується позиція, яка не обговорювалася всередині МОЗ або обговорювалася без участі фахівців, які безпосередньо над ними працюють. Сотні сторінок аналітичних записок, матеріалів, проєктів рішень, наданих міністру в різних формах - не беруться до уваги або вважаються недостатніми без пояснення позиції. Я як заступник міністра вважаю неприпустимим такий незрозумілий і непрозорий процес прийняття / неприйняття рішень. Залишатися далі на посаді для мене з багатьох причин - це компроміс з совістю, на який я не піду", - підсумувала Качурець.

Нагадаємо, 20 листопада Кабінет Міністрів звільнив заступника міністра охорони здоров'я Михайла Загрійчука. А 25 листопада подав у відставку голова Національної служби здоров'я Олег Петренко. 6 грудня заявила про своє звільнення гендиректор Директорату стратегічного планування і євроінтеграції Ірина Литовченко.

Учора заяву про звільнення написав директор Центру громадського здоров'я МОЗ Володимир Курпіта.

Міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька в інтерв'ю LB.ua розповіла, що в міністерстві багато людей, на яких не можна покластися. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram