ГоловнаСуспільствоЖиття

Суди щодо Майдану: ексберкутівців повторно не випустили з-під варти

Захист заявив про відсутність ризику втечі звинувачених.

Суди щодо Майдану: ексберкутівців повторно не випустили з-під варти
Фото: Мария Лебедева

Сьогодні в Київському апеляційному суді розглянули апеляційну скаргу адвокатів ексбійців спецроти "Беркут" Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка та ексзаступника командира київського "Беркута" Олега Янишевського на рішення Святошинського районного суду про продовження їм запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Як повідомлялося, в справі фігурують п'ятеро "беркутівців", вони звинувачуються у вбивствах та інших злочинах, які призвели до загибелі 49 людей.

На засідання також прийшов обвинувачений Сергій Тамтура, якому суд раніше пом'якшив запобіжний захід спочатку до домашнього арешту з носінням електронного браслета, а потім йому зовсім скасували зобов'язання носити браслет.

Фото: Марія Лебедєва

На початку розгляду скарги один з адвокатів захисту Олександр Горошинський подав клопотання про приєднання до справи матеріалів зі справи Святошинського суду, а саме - фото, списку особового складу підрозділу "Беркут" в Києві, списків, в яких зафіксовано, за ким був закріплений який автомат, і інших речей, які, на його думку, вказують на те, що доказів провини його підзахисних за весь час розгляду в суді мало, і це, на його думку, одна з причин переглянути запобіжні заходи підзахисним.

На думку захисту, доказом відсутності ризику втечі підопічних є участь у судовому процесі Тамтури, який відвідує засідання, незважаючи на звільнення з-під варти.

Прокурор Ігор Земсков звернув увагу суду на той факт, що під час розгляду справи після звільнення з-під варти з країни втік один з ключових обвинувачених Дмитро Садовник, після чого в Росії йому надали притулок і громадянство, і загальна тенденція щодо ексберкутівців, які втекли в РФ, така, що вони можуть мати або статус біженця, або громадянство країни-агресора. Також Земсков звернув увагу на низку експертиз, які встановили, що на відеоматеріалах слідства зображені обвинувачені з автоматами в руках, як і встановлено, що разом з ними перебував Садовник.

Фото: Марія Лебедєва

На думку прокурорів, доказів ризиків під час звільнення звинувачених з-під арешту більш ніж достатньо, і тому вони висловили свою позицію - скаргу захисту вважають за потрібне відхилити. Таку позицію підтримала адвокат потерпілих Євгенія Закревська і потерпілі, які прийшли на судовий процес.

Слово дали самим звинуваченим, кожен з них підтримав позицію свого захисту. Ексбійці "Беркута" вважають, що доказів їх провини в суді не надали досі. Аброськін заявив: "Особливо нічого додати. Прошу змінити запобіжний захід, тому що я не винен".

Так само і захист, і самі звинувачені повідомили, що зміна запобіжного заходу не звільняє їх від процесуальних зобов'язань.

Один з адвокатів, Варфоломєєв, звертаючись безпосередньо до колегії суддів, заявив: "Перед вами сидять солдати. Щоб вступити на службу в той підрозділ, потрібно відповідати певним вимогам. То «сито», через яке вони пройшли, вимагає наявності певних морально-бойових якостей. Зараз держава тримає їх під вартою, коли не доведено, що ця людина тримала в руках зброю. Взяли молодих хлопчиків, Аброськіна і Зінченка, і закрили. Жодної темної плями немає, доведено в характеристиці. Зінченко, перебуваючи за ґратами, одружився, наприклад".

Загальна позиція захисту зводилася до того, що нібито під час слідства і судового провадження не була встановлена причетність саме їх підопічних, що зброя, з якої були вбиті люди, належала саме їм, і що обраний судом запобіжний захід надто суворий. Для підтвердження своїх слів вони приводили матеріали зі справи (події, показання свідків, фото), яка слухається у Святошинському суді.

На думку адвоката Закревської, докази захисту подані спотворено і тенденційно для того, щоб скласти в суді позитивний портрет підзахисним.

"Суд зараз не може досліджувати ці доводи повторно, тому що суд першої інстанції не виніс свій висновок. Сторона захисту подає спотворені дані про поранених правоохоронців і мітингувальників. Наприклад, у потерпілих не було зброї, це встановлено з доказів у суді. Також важливо брати до уваги обставини, спочатку вбивали цивільних осіб. Сьогодні захист заявив про те, що перед нами солдати держави. Із сьогоднішніх слів захисту можна зробити висновок, що звинувачені справді вважали себе на війні і вони протистояли ворогові, і мова не йшла про захист громадського порядку, вони вважали ворогами на той момент беззбройних цивільних осіб. І відповідно поводилися. І це підтверджують відеодокази, де видно бійців з жовтими пов'язками на рукавах", - заявила адвокат.

Вона нагадала про свідчення одного з ключових свідків у справі - начальника загону спецпризначення в боротьбі з тероризмом ВВ МВС України "Омега" Анатолія Стрельченка, який розповів про те, що стрілянина спецпризначенців була прицільною, що не може бути виправдане в такій ситуації. А свідки, на яких посилався захист, давали свої свідчення не так, як їх продав захист. Зокрема, обставини події дозволили встановити, що один з правоохоронців на прізвище Фурман отримав поранення від своїх же - характер поранення говорить про те, що це була не табельна зброя, а граната з примотаними до неї елементами. Він не зміг визначити, звідки прилетіла граната, а відеозаписи показують, що в тому місці на той момент перебували тільки правоохоронці.

"Це повна маніпуляція - захист пропонує покластися на їх сьогоднішній аналіз або вивчити докази справи заново. Суд першої інстанції обґрунтував своє рішення - на цьому етапі збільшився ризик втечі, причому під час дослідження", - сказала Закревська.

Захист не зміг пояснити, в чому полягає незаконність і необґрунтованість рішення Святошинського суду, вважає прокурор Ігор Земсков.

"Вони посилаються на фактичні обставини справи, але не наводять жодних обґрунтувань рішення, чим повністю ігнорують вимоги КПК України. Звинуваченим інкримінується вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів. І рішення, прийняте судом першої інстанції, є пропорційним і суспільно необхідним", - сказав він в суді.

Його підтримав колега Яніс Симонов і так само надав суду аргументи ризиків скасування рішення про утримання під вартою.

Потерпілий Юрій Аксьонін зауважив, що на цей час не всі свідки у справі опитані, зокрема і він. Також він додав, що про судовий процес дізнався випадково і що суд не інформує належно потерпілих про засідання.

"Захист заявляє, що їх підзахисні не причетні до цих злочинів. Але давайте тоді подивимося зі самого початку: обвинувачені 20 лютого були у формі, яка не дозволяє їх ідентифікувати, навмисне, щоб їх не змогли потім ідентифікувати, і цим і маніпулює захист. Але нам надали свої висновки експерти, де ідентифіковані мінімум двоє осіб. Щодо двох осіб є висновки балістичної експертизи. Вони підтверджують, що саме із стволів їх автоматів здійснені постріли, кулі від яких знайдено в тілах загиблих і на місцевості", - розповів під час перерви LB.ua прокурор Ігор Земсков.

Після перерви колегія суддів у складі судді Ковальської В. В., Гриненка О. І. та Жук О. В. винесли рішення - відмовити в задоволенні апеляційної скарги та залишити чинним рішення суду першої інстанції.

Це вже друга апеляційна скарга сторони захисту, першу розглядали в серпні цього року, після змін КПК, прийнятих у серпні цього року, зміни стосуються права на оскарження обвинуваченими і підозрюваними продовження запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Нагадаємо, 24 жовтня чотирьом колишнім "беркутівцям" за клопотанням прокурора продовжили запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на 60 днів, до 22 грудня, аргументуючи тим, що ніякі інші запобіжні заходи не зможуть забезпечити гарантованої присутності обвинувачених в судовому процесі. На найближчих засіданнях у Святошинському суді прокурори знову подаватимуть клопотання про продовження запобіжного заходу обвинуваченим, і ймовірно, сьогоднішня апеляція - не остання.

У лютому і липні 2015 року правоохоронці затримали колишніх бійців спецроти "Беркута" Сергія Тамтуру, Олександра Маринченка й Олега Янишевського. У березні-квітні 2014 року були заарештовані ексспівробітники цієї спецроти Сергій Зінченко та Павло Аброськін і їх командир Дмитро Садовник, який втік з-під домашнього арешту.

10 лютого 2016 року справи були передані до суду, а 16 лютого об'єднані в одне провадження. 7 липня 2019 року Генпрокуратура розпочала проведення додаткових слідчих експериментів на вулиці Інститутській в Києві у справах Євромайдану. Зокрема, здійснюється відтворення ситуації й обставин подій за епізодами вбивств 20 лютого 2014 року.

Ексберкутівців звинувачують у вбивстві 48 протестувальників на Інститутській вулиці в Києві, а також у 80 вогнепальних пораненнях активістів. Їм також інкримінують вчинення терористичного акту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram