ГоловнаСуспільствоЖиття

У Києві планують перебудувати "хрущовки" або замінити їх багатоповерхівками до 2040 року

На місці п'ятиповерхових будинків можуть з'явитися 25-поверхівки.

У Києві планують перебудувати "хрущовки" або замінити їх багатоповерхівками до 2040 року
Хрущевки на Нивках
Фото: smartclever.com.ua

У Києві майже не залишилося вільних територій для будівництва житла, тому постало питання про знесення або модернізацію "хрущовок".

Про це заявив директор комунального об'єднання "Інститут генерального плану" Сергій Броневицький, пише видання "Хмарочос".

"Зараз інвестори активно освоюють колишні промислові території, оскільки вільних ділянок у місті все менше. На черзі - «хрущовки». Більшість із них уже вичерпали свій ресурс або вже на межі його вичерпання", - зазначив Броневицький.

За його даними, сьогодні такі п'ятиповерхівки займають 1,5 тис. га території Києва.

Броневицький назвав два шляхи вирішення проблеми "хрущовок": перший - санація, що передбачає утеплення цих будинків з надбудовою одного або двох поверхів; другий - знесення і будівництво на їх місці нових висотних будівель.

"Зараз на територіях, зайнятих «хрущовками», щільність населення 130-150 осіб на гектар. При цьому наші норми дозволяють збільшити щільність до 500-550 осіб на гектар. Наше завдання - не допустити перевищення цих норм", - підкреслив Броневицький.

Він також не виключив, що на місці п'ятиповерхових будинків можуть з'явитися 25-поверхівки.

"Щодо центру в нашому проєкті Генплану є обмеження висотності. Але якщо це «хрущовки» на Лівому березі або в Солом'янському районі, то там можна будувати висотні будівлі. При цьому ми будемо робити акцент на тому, щоб будівництво було комплексним - якщо ви будуєте житловий будинок, то будуйте школи і дитячі садки", - зазначив чиновник.

Нагадаємо, сьогодні в Києві представили новий проєкт Генерального плану, який передбачає будівництво 28,6 млн кв. м житла за 20 років.

Минулого року міністр регіонального будівництва, віцепрем'єр Геннадій Зубко говорив, що його відомство схиляється до ідеї санації хрущовок замість їх знесення під нове житло.

У серпні цього року Мінрегіон запропонував реконструювати "хрущовки" за згодою 75% жильців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram