ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Собор ПЦУ закликав Філарета припинити самоізоляцію

Епіфаній назвав ситуацію з почесним патріархом болючою.

Собор ПЦУ закликав Філарета припинити самоізоляцію
Фото: pomisna.info

Собор Православної церкви України закликав почесного патріарха Філарета і його прихильників до примирення і припинення самоізоляції.

Про це йдеться в постанові архієрейського собору, який відбувся 14 грудня в Києві.

"Закликати почесного патріарха Філарета і його оточення до примирення і припинення самоізоляції, затвердивши гарантії положення почесного патріарха Філарета і забезпечення умов його життя і діяльності в зв'язку з завершенням процедури ліквідації релігійної організації «Київська Патріархія УПЦ КП», як про це зазначено в рішенні Священного Синоду", - сказано в постановах.

За словами митрополита Київського і всієї України Епіфанія, питання Філарета - одне з найбільш болючих для церкви.

"Хоча почесний патріарх Філарет протягом останніх місяців самоізолювався від Православної церкви України - ми чекаємо на примирення з ним і робимо все можливе для цього, адже він залишається нашим побратимом, ієрархом ПЦУ", - підкреслив митрополит.

Нагадаємо, 20 червня в Києві була відновлена Українська православна церква Київського патріархату на чолі з Філаретом. Разом з ним від ПЦУ відкололися два архієреї з Росії - архієпископ Білгородський і Обоянський Іоасаф (Шибаєв) і єпископ Валуйський Петро (Москальов). В цей же день було обрано ще двох майбутніх єпископи УПЦ КП - архімандрит Андрій (Маруцак) і ієромонах Ілля (Зеленський).

24 червня Синод ПЦУ відсторонив Філарета від управління Київською єпархією, але в знак визнання минулих заслуг зберіг за ним місце в єпископаті.

Філарет відмовився визнавати рішення Православної церкви України, оголосивши її "так званою" церквою.

На початку грудня 2019 року Синод ПЦУ фактично відправив Філарета на пенсію, зберігши за ним Володимирський собор і резиденцію в центрі Києва на Пушкінській вулиці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram