ГоловнаСуспільствоЖиття

Дубілет виявив "дещо лячний тренд" у даних про народжуваність

Після 1990 року відсоток народжених дітей у будні різко виріс.

Дубілет виявив "дещо лячний тренд" у даних про народжуваність
Фото: Макс Левин

Міністр Кабміну Дмитро Дубілет виявив у даних про народжуваність факти того, що лікарі часто стимулюють пологи на будні, а не на вихідні. Про це міністр написав у своєму фейсбуці.

Дубілет опублікував графік, що показує, скільки відсотків дітей народилося в Україні в які дні тижня. Він показав, що після 1990 року відсоток народжених дітей у будні різко виріс.

Фото: Дмитро Дубілет

"Якщо в радянські часи шанси народитися в будь-який день тижня були приблизно однаковими, то зараз відсоток у вихідні різко скоротився. Наприклад, якщо ви народилися після 1990 року, ймовірність народитися у вівторок на 50% вища, ніж у неділю!" - підкреслив Дубілет.

Посилаючись на пояснення експертів і молодих батьків, міністр зазначив, що це означає, що лікарі часто штучно стимулюють пологи так, щоб вони не відбулися у вихідні, а піки народжуваності у вівторок пояснюються тим, що на цей день частіше призначають кесарів розтин.

"Чому ця статистика лякає? Як мені пояснили фахівці, будь-яке штучне стимулювання більш ранніх пологів - це не дуже добре для здоров'я. Судячи з усього, медичні рішення в наших пологових будинках приймають не завжди в кращих інтересах дитини, а з якихось інших міркувань", - резюмував міністр.

Нагадаємо, у вересні міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька пообіцяла, що уряд має намір підвищити народжуваність. Це входить у список стратегічних завдань.

Окрім того, уряд заявляв про наміри скоротити смертність і збільшити тривалість життя на 5%. Кабмін також планує забезпечити безкоштовні і безпечні пологи в рамках програми держгарантій медичного обслуговування населення, що дозволить знизити смертність дітей у віці до одного року мінімум на 15%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram