ГоловнаСуспільствоЖиття

Рада дозволила безхатькам прописуватися за адресою соціальних установ

На сьогодні безпритульні громадяни фактично позбавлені права реєструвати місце проживання.

Рада дозволила безхатькам прописуватися за адресою соціальних установ
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада дозволила безпритульним особам реєструвати як своє місце проживання чи перебування соціальні установи, в яких вони отримують соціальні послуги.

За відповідний законопроєкт №0932 "Про внесення змін до закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні (про надання притулку бездомним особам)" проголосували 343 нардепи, передає "Інтерфакс-Україна".

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначено, що прийняття закону вдосконалить процедуру й умови надання адміністративних послуг бездомним та іншим особам, які не мають постійного місця проживання.

Відповідно до прийнятого закону, реєстрація місця проживання або перебування безпритульних та інших осіб, що не мають постійного місця проживання, здійснюється за адресою спеціалізованого соціального закладу, установи соціального обслуговування і соціального захисту, в якому такій людині надають соціальні послуги.

Подачу заяви про реєстрацію місця перебування або проживання (і зняття з реєстрації) здійснює спеціалізована соціальна установа, де цій особі надають послуги.

"На сьогодні бездомні громадяни, які проживають у соціальних установах, фактично позбавлені права реєструвати місце проживання в цих установах, де вони отримують соціальні послуги. Законопроєкт виправляє цю ситуацію і надає можливість надавати соціальні послуги найбільш вразливим верствам населення відповідно до закону", - зазначив, представляючи законопроєкт, голова комітету з прав людини Дмитро Лубінець.

Нагадаємо, у вересні президент Володимир Зеленський ініціював введення електронної реєстрації місця проживання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram