ГоловнаСуспільствоПодії

ФСБ намагалася завербувати військовослужбовця ООС

У військовослужбовця були родичі в РФ, через що йому погрожували.

ФСБ намагалася завербувати військовослужбовця ООС
Фото: slovoidilo.ua

СБУ викрила факт вербування українського військовослужбовця ООС спецслужбами РФ. Про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

"Військовослужбовець одного з підрозділів, дислокованих у районі проведення операції Об'єднаних сил, періодично відвідував своїх близьких родичів на території РФ. Після чергового перетину державного кордону чоловік потрапив у поле зору спецслужб РФ", - зазначено в повідомленні.

Представники ФСБ змусили українця надати письмову згоду на негласну співпрацю, використавши при цьому психологічний тиск і погрози на адресу рідних затриманого.

"За задумом "кураторів" чоловік повинен був збирати і передавати відомості про кількість особового складу, озброєння і військову техніку українських підрозділів. Представників ФСБ насамперед цікавила інформація про радіолокаційні станції, зокрема її можливості виявлення повітряних цілей і відстеження польотів військової авіації ЗС РФ", - підкреслили в СБУ.

Оскільки погрози на адресу рідних українця ставали дедалі жорсткішими, чоловік звернувся в СБУ і розповів про всі обставини вербування і отримане доручення. Суд врахував те, що громадянин України не виконав завдання іноземних спецслужб і добровільно заявив органам державної влади про свій зв'язок з ними, і звільнив його від кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 111 КК України (перехід на бік ворога у воєнний час).

Нагадаємо, раніше стало відомо, що ФСБ намагалася завербувати жителів Луганської області. Двоє жителів селища Мілове в Луганській області планували відвідати родичів у Ростовській області. Після перетину держкордону їх затримали прикордонники ФСБ. Їм теж погрожували і шантажували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram