ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У психоневрологічному інтернаті Дніпропетровської області б'ють і ґвалтують пацієнтів, - адвокат Григор'єв (оновлено)

Це роблять інші його вихованці, а адміністрація заплющує на все очі.

У Дніпропетровській області в Стародобровільському психоневрологічному інтернаті знущаються з пацієнтів і утримують їх у вкрай поганих умовах. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив адвокат Олег Григор'єв, який відвідував цю установу з моніторинговим візитом.

"У коридорах на холодній підлозі лежать хворі та їдять з підлоги, як собаки. Повз них снують інші підопічні, чий одяг в екскрементах, вони чекають по кілька годин, поки аж дві санітарки нагодують 47 лежачих хворих, більшість із них не можуть себе самостійно обслуговувати", - написав він.

Більшість пацієнтів зганяють у маленькі кімнати, де вони, сидячи на підлозі або на лавках, цілий день дивляться телевізор. Ніяких програм реабілітації або соціалізації немає, заявив адвокат. Також ніхто не проводить медичної діагностики.

З 300 підопічних утікали 17 осіб. Санітарки, незважаючи на заборону використання гамівних сорочок, замінюють їх підручними засобами і на свій розсуд вирішують, кого садити за ґрати і зв'язувати.

Фото: facebook.com/oleg.grigoryev

"Але найбільш приголомшливим стало те, що в цьому інтернаті група підопічних встановила контроль і ґвалтує та б'є інших хворих. Адміністрація заплющує на це очі", - заявив Олег Григор'єв.

Фото: facebook.com/oleg.grigoryev

Оновлення. Заступник міністра соціальної політики Олег Коваль ще 6 грудня повідомив у фейсбуці, що дізнався про порушення в інтернаті зі ЗМІ та почав з'ясовувати обставини.

"Учора інформаційний простір сколихнула новина про те, що в одному з інтернатних закладів Дніпропетровщини підопічних примушували до сексу з наглядачами. Ми вийшли на контакт з профільним заступником Дніпропетровської ОДА Іриною Грицай і скоординували подальші дії. Уже зараз на території Стародобровольського психоневрологічного інтернату працюють правоохоронні органи, які встановлюють факти. Невдовзі вони дадуть об'єктивну оцінку подій", - повідомив Коваль.

Він зазначив, що місцева влада створить тимчасову обласну комісію, яка буде займатися ситуацією з інтернатом.

"Раніше ніяких скарг з цього інтернату не надходило, тому нам вкрай важливо максимально об'єктивно і неупереджено розібратися в ситуації і вже потім приймати рішення. Ще раз дякую ЗМІ, які висвітлюють суспільно важливі теми і тримають нас у курсі подій", - підкреслив заступник міністра.

Нагадаємо, про знущання в цьому інтернаті стало відомо після візиту уповноваженого з прав людини. Заклад розрахований на 306 ліжок, проте в день візиту в інтернаті перебувала 321 особа.

Моніторингова група виявила два приміщення, в яких встановлені решітки на вікнах і дверях. Під час опитування підопічні стверджували, що їх закривали в цих приміщеннях поодинці й обмежували в русі.

Підопічні також розповіли, що санітари часто застосовують до них фізичну силу. Під час візиту виявили чоловіка, у якого була гематома на лобі і синці під очима. Він сказав, що ці травми завдав йому санітар.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram