ГоловнаСуспільствоЖиття

Названо лідерів антирейтингу за сексизм у політиці та ЗМІ

Серед них - президент Володимир Зеленський і нардеп Максим Бужанський.

Названо лідерів антирейтингу за сексизм у політиці та ЗМІ
Фото: http://n-slovo.com.ua

В Україні визначили лідерів антирейтингу "Це яйце" за сексистські висловлювання політиків і в матеріалах ЗМІ. У номінації "Сексистські висловлювання" "перемогу" отримали відразу чотири політики, серед яких - президент Володимир Зеленський, повідомили на сайті "Повага - кампанія проти сексизму".

Відзнаку "Це яйце" Зеленський отримав за дискримінаційне висловлювання про жінок під час промови на кампусі стартапів Station F у Франції. Тоді президент назвав українок одним із брендів держави.

Ще одним переможцем став колишній президент Федерації велоспорту Олександр Башенко, який дозволив собі сексистські висловлювання на адресу велосипедистки Анни Соловей. Спортсменку також обурило, що Федерація велоспорту привітала із золотою медаллю на Європейських іграх не її, а голову Київської міської федерації велоспорту, який, за її словами, не мав до перемоги жодного стосунку.

Крім того, Башенко в коментарі телеканалу СТБ звинуватив кореспондентку в брехні і вживанні алкоголю і запропонував їй поцілуватися.

Третім переможцем став уповноважений з гендерних питань Запорізької обласної ради Владислав Марченко, який у своїх постах у соцмережі засудив жінок, які носять відвертий одяг. Він заявив, що коротка спідниця - це привід запропонувати жінці секс. У відповідь на це українські жінки організували флешмоб #забулазапитатьумарченка.

Четвертим у цій номінації нагородили нардепа від "Слуги народу" Максима Бужанського, який образливо відгукнувся про журналістку "Нового времени".

У номінації "Сексистський матеріал" відзначено шоу "Чому так" на каналі "112 Україна", де темою одного з ефірів була "Чому жінок при владі набагато менше, ніж чоловіків?". Під час обговорення був шквал сексистських коментарів. Зазначають, що ведуча Євгенія Скорина ніяк не намагалася збалансувати інформацію і не стримувала дискримінацію.

Також антивідзнаку отримав сайт "Сегодня" за текст із назвою "Немає хлопця - немає перемог: Світоліна програла другий матч після розриву з Монфісом" і за матеріал "Секс-машина": в червоних трусах дружина "динамівця" гарує як кінь".

"Аудиторія медіа і виборці політиків більше не хочуть споживати інформацію, заражену зайвими ідеологічно контекстами або мовою ненависті. Гостра реакція аудиторії на такі публікації або висловлювання - найкращий доказ", - заявила координаторка з гендерних питань кампанії "Повага", журналістка Ірина Славінська.

Дізнатися більше про те, як стереотипи, обмеження і дискримінація проявляються в повсякденному житті, ви можете в матеріалі LB.ua "Обмежені. Чому в Україні поширені стереотипи та дискримінація".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram