ГоловнаСуспільствоПодії

ФСБ укотре намагалася завербувати жителів Луганської області

Спецслужби знову погрожували українським громадянам і шантажували їх.

ФСБ укотре намагалася завербувати жителів Луганської області
Фото: belnovosti.by

СБУ зафіксувала черговий випадок спроби вербування українських громадян спецслужбами РФ. Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Двоє жителів селища Мілове в Луганській області планували відвідати родичів у Ростовській області. Після перетину держкордону їх затримали прикордонники ФСБ.

Вони вимагали від українців зізнання в нібито підготовці диверсій на території РФ. Під час допитів, традиційно для дій спецслужб РФ, до затриманих застосовували психологічний і фізичний тиск.

Дві доби українських громадян утримували в камері слідчого ізолятора без води та їжі. Після цього представники ФСБ почали схиляти бранців до конфіденційної співпраці, обіцяючи відпустити відразу після підписання відповідного зобов'язання. У разі відмови вони погрожували, зокрема, завадити контактам з родичами, які живуть на території РФ.

Від чоловіків вимагали збирати інформацію про особовий склад правоохоронних органів, дислокованих на території Луганської області.

Після повернення в Україну громадяни відразу повідомили СБУ про свої контакти з іноземною спецслужбою і докладно розповіли про обставини вербування.

Відзначають, що цього року в Луганській області виявлено близько трьох десятків громадян, які стали об'єктами вербування ФСБ під час перетину держкордону або під час перебування на території РФ.

Згідно зі ст. 111 КК України, держзрада карається позбавленням волі до 15 років. Однак добровільне повідомлення про спроби залучення іноземними спецслужбами громадян України до конфіденційної співпраці звільняє від кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, наприкінці листопада в Запорізькій області СБУ викрила спробу вербування полковника запасу Збройних сил України російськими спецслужбами. Під час поїздки до рідних, які живуть на тимчасово анексованій території Криму, представники ФСБ змусили українця погодитися на конфіденційну співпрацю зі спецслужбою РФ.

Він повинен був збирати відомості військового характеру щодо обороноздатності та бойової готовності військових частин, розташованих у Запорізькій області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram