ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд Сімферополя продовжив арешт активісту Приходьку до 10 лютого (оновлено)

Засідання проходило в закритому режимі.

Суд Сімферополя продовжив арешт активісту Приходьку до 10 лютого (оновлено)
Фото: Крим.Реалії

Підконтрольний Російській Федерації Київський районний суд Сімферополя продовжив арешт українському активісту Олегу Приходьку.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

За його інформацією, Приходько залишиться під вартою до 10 лютого. Засідання проходило в закритому режимі.

"Суд обґрунтував своє рішення тим, що Олег Аркадійович має громадянство України, скоїв особливо тяжкий злочин і може втекти на територію України або погрожувати свідкам, знищити докази, по суті, скопійовані підстави з клопотання слідства про продовження запобіжного заходу", - розповів адвокат Приходька Назім Шейхмамбетов.

"Протягом засідання ми подали низку клопотань. Зокрема, ми подали клопотання, щоб суд виніс окрему ухвалу про те, що Олега утримують у клітці. Суд відмовив у винесенні окремої ухвали, сказавши, що це право, а не обов'язок, і не виніс окремої ухвали, сказавши, що прав Олега Приходька не порушено. Ми також заявляли, щоб залучили як свідків дружину і дочку Олега Аркадійовича, у разі зміни запобіжного заходу на домашній арешт вони могли б підтвердити, що не проти, щоб Приходько був у їхньому будинку. Олег Аркадійович також заявив, що вважає себе громадянином України, що паспорта РФ він не отримував, а йому його видали, і вимагав застосовувати щодо себе норми міжнародного права, зокрема норми 4-ї Женевської конвенції, також що переслідування його - військовий злочин і рано чи пізно справу розслідуватимуть у Міжнародному трибунал", - додав захисник.

Коли Приходька заводили в автозак, він кричав: "Слава Україні".

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

Нагадаємо, Приходька затримали 10 жовтня. Того самого дня його заарештували до 10 грудня. На суді Приходько розповів, що під час обшуку в нього ще знайшли пляшку із "коктейлем Молотова" і зазначив, що гараж часто й надовго залишався відчиненим. При цьому на обшук одразу прибули мінери.

8 червня 2016 року Олега Приходька вже затримувала ФСБ в анексованому Криму. Причиною затримання стали українські номерні знаки на автомобілі, не змінені на російські після 1 квітня 2016 року згідно з російським законодавством.

8 лютого 2019 року співробітники ФСБ обшукували будинок Олега Приходька в селі Горіхове. Тоді в нього вилучили українську символіку, прапори партії «Свобода», червоно-чорні прапори, портрет Степана Бандери, техніку і домашні CD. Портрет Бандери перевіряли на екстремізм.

Окрім того, в червні 2019 року Приходька оштрафували на 2 тисячі рублів через український прапор у його дворі. Його визнали винним за статтею "Пропаганда чи публічна демонстрація нацистської атрибутики або символіки".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram