ГоловнаСуспільствоВійна

60% українців позитивно оцінили розведення військ на Донбасі

Жителі України сподіваються, що це приведе до миру.

60% українців позитивно оцінили розведення військ на Донбасі
Фото: Макс Левин

Майже 60% українців позитивно оцінили розведення військ на Донбасі.

Про це свідчить соціологічне опитування фонду "Демократичні ініціативи" ім. Кучеріва та Київського міжнародного інституту соціології, яке проводили 4-19 листопада за гроші представництва Європейського Союзу в Україні. Було опитано 2041 особу, похибка вибірки - не більш ніж 2,3%.

44,4% респондентів заявили, що розведення - перший важливий крок до встановлення миру. Ще 15,2% позитивно поставилися до розведення, тому що "головне, щоб перестали стріляти".

Водночас 11,6% відзначили, що довіряти проросійським бойовикам не можна, а 15,6% назвали розведення початком капітуляції.

Ще 13,1% респондентів не змогли оцінити своє ставлення до розведення військ.

Нагадаємо, восени 2016 року учасники програми Тристоронньої контактної групи підписали угоду про розведення сил і засобів біля трьох населених пунктів на лінії розмежування - в Петрівському, Золотому і Станиці Луганській. Рамкова угода передбачає розведення сил на кілометр углиб і вшир.

Відведення тоді відбулося лише в районах перших двох населених пунктів - біля Золотого 1 жовтня 2016 року, а біля Петрівського 7 жовтня 2016 року. У Станиці Луганській розведення сил не відбулося через обстріли, а біля Золотого і Петрівського сторони повернулися на попередні позиції.

Улітку 2019 року розведення почали заново. На останній ділянці в Петрівському розведення відбулося в листопаді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram