ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У Дніпропетровській області чоловік помер від ботулізму через засолену рибу

З початку 2019 року в Україні на ботулізм захворіли 123 людини, 5 померло.

У Дніпропетровській області чоловік помер від ботулізму через засолену рибу
Фото: segodnya.ua

У Дніпропетровській області від ботулізму помер 34-річний чоловік, який вживав засолену у домашніх умовах рибу. Про це на фейсбуці повідомив Центр огромадського здоров'я.

"Вчора, 3 грудня, від ботулізму помер 34-річний чоловік. Хворий звернувся до лікарні 3 грудня у важкому стані: із порушенням зору та слабкістю. 1 грудня вживав засолену в домашніх умовах рибу, приготовану 30 діб тому. Чоловіку було встановлено діагноз «ботулізм» та оперативно надано медичну допомогу, в тому числі введено протиботулінічну сироватку. На жаль, у зв’язку із тяжким перебігом хвороби, чоловіка врятувати не вдалося", - йдеться у повідомленні.

У ЦГЗ підкреслили, що з початку 2019 року станом на 4 грудня в Україні на ботулізм захворіли 123 людини (120 дорослих і 3 дітей). 5 осіб померло.

Найбільше випадків зафіксовано у Запорізькій (11), Чернігівській (10), Житомирській (10), Дніпропетровській (10), Івано-Франківській (9), Хмельницькій (9), Вінницькій (8) областях та у Києві (10).

Всі постраждалі отримали протиботулінічну сироватку.

Причинами захворювання в 76% випадків є харчова продукція, яка була виготовлена у домашніх умовах, в 11% - продукція, придбана у торговій мережі.

53% постраждалих вживали рибну продукцію, виготовлену в побуті або невідомого походження. Інші випадки захворювання були пов’язані із вживанням м’ясних консервів та інших виробів з м’яса, консервованих овочів та грибів.

Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору – двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу.

Нагадаємо, у жовтні також повідомляли про смерть від ботулізму через вживання у їжу в'яленої риби, надісланої "Новою поштою".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram