ГоловнаСуспільствоОсвіта

Ганна Новосад: "Грошей за школярем" не буде, сталося певне непорозуміння у термінах"

Принцип "гроші ходять за школярем", про який вчора повідомив прем'єр-міністр Олексій Гончарук, не буде впроваджуватися.

Ганна Новосад: "Грошей за школярем" не буде, сталося певне непорозуміння у термінах"
Ганна Новосад
Фото: kmu.gov.ua

Принцип “гроші ходять за школярем ", про який вчора повідомив прем'єр-міністр Олексій Гончарук, не буде впроваджуватися. Про це в ексклюзивному коментарі LB.ua розповіла міністр освіти і науки Ганна Новосад.

З сайту Кабміну вчорашню новину із заявою Гончарука видалили.

– У нас з прем'єр-міністром сталося певне непорозуміння у термінах, - каже Новосад. - Механізм "гроші ходять за дитиною" наразі ніхто не вводитиме. Однак з наступного року ми даватимемо кошти на місця фінансування заробітної плати вчителів щодо реальної кількості учнів станом на жовтень 2019 року.

Ганна Новосад пояснила, що "останні кілька років заробітна плата розраховувалася відповідно до кількості учнів дворічної давності, а контингент за останні роки значно зріс і, виходить, що областям не завжди вистачало коштів, щоб виплачувати і оклад, і надбавки, у тому числі за престижність". У держбюджеті-2020 Кабмін заклав 2,2 млрд гривень, щоб порахувати реальний контингент учнів.

Міністр освіти і науки також зазначила, що МОН підтримуватиме розвиток мережі опорних шкіл

– Ми будемо виділяти кошти на реконструкцію та будівництво опорних шкіл у селах, - пояснює Ганна Новосад. - Звісно, перше питання - до якості освіти, у сільських закладах вона часто погана, але найважливіше, коли буде відновлено хорошу опорну школу, місцева влада зможе аргументувати, чому важливо возити дітей саме до неї. Це, у свою чергу, також впливатиме на підвищення зарплати вчителів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram