ГоловнаСуспільствоВійна

Адвокатка сімей Небесної Сотні Закревська припинила голодування

Воно тривало з 21 листопада.

Адвокатка сімей Небесної Сотні Закревська припинила голодування
Фото: fakty.ua

Адвокатка сімей Небесної Сотні Євгенія Закревська припинила голодування, яке тривало з 21 листопада. Про це вона оголосила на своїй сторінці у Facebook.

Вона зазначила, що ухвалення поправки, яка дозволить слідчим у справах Майдану перейти в ДБР без конкурсу і відновити розслідування, - це перемога, але слідства все ще немає.

"Це тільки перший маленький крок - виправлення помилки", - додала вона.

Закревська повідомила, що вимагатиме і контролюватиме підписання прийнятого закону президентом, одночасне підписання указу про затвердження нової структури ДБР зі створенням нового управління у справах Майдану і призначення в.о. директора Держбюро розслідувань.

Також вона вимагатиме затвердження штатного розкладу нового управління у справах Майдану.

"Його чисельність повинна бути саме 100 осіб, на які збільшили прийнятим законом штат ДБР. Збільшили саме для розслідувань справ Майдану", - уточнила Євгенія Закревська.

Серед вимог правозахисниці - переведення слідчих і прокурорів ГПУ до 1 січня 2020 року, а також оголошення конкурсу на вакантні посади в управлінні у справах Майдану, в умовах якого має бути прописана наявність досвіду в розслідуванні таких справ.

Закревська подякувала всім, хто приєднався до голодування і проводив акції на її підтримку. Вона висловила надію, що увага до проблем розслідування не зникне разом із припиненням голодування.

Нагадаємо, 20 листопада 2019 року органи прокуратури остаточно втратили слідчі функції, тож справи Майдану мали перейти частково до Державного бюро розслідувань, а частково - до Національного антикорупційного бюро.

Однак слідство у справах Майдану могло припинитися на невизначений час, тому що Рада не встигла проголосувати необхідні поправки в закон про ДБР і оголосила, що повернеться до цього питання тільки 3 грудня. Збиратися достроково парламент відмовився. При цьому депутати прийняли принципове рішення достроково звільнити директора ДБР Романа Трубу і його заступників.

Сергій Горбатюк, який очолював створене спеціально для розслідувань справ Майдану Управління спецрозслідувань ГПУ, був звільнений новим генпрокурором Русланом Рябошапкою. Про те, в якому стані нині перебувають справи Євромайдану, можна прочитати в інтерв'ю "Атестація зупинила не тільки розслідування справ Майдану, а й усю роботу Генеральної прокуратури" із Сергієм Горбатюком.

21 листопада адвокатка сімей Героїв Небесної Сотні Євгенія Закревська оголосила голодування до того моменту, поки не буде проголосовано поправку, яка дозволить слідчим у справах Майдану перейти в ДБР і продовжити розслідування.

27 листопада генпрокурор Руслан Рябошапка заявив, що слідство у справах Майдану не зупинено, ГПУ проводить інвентаризацію справ і передає кримінальні провадження в інші органи слідства.

Раніше він в інтерв'ю "Суспільство вимагає крові. Суспільство вимагає посадок" для LB.ua розповідав, чому пропонував адвокатці сімей Небесної Сотні Євгенії Закревській очолити департамент, який буде розслідувати справи Майдану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram