ГоловнаСуспільствоВійна

СБУ оголосила бойовика "ДНР" Цемаха в розшук

Розслідування проти Цемаха триває, незважаючи на передачу його Росії.

СБУ оголосила бойовика "ДНР" Цемаха в розшук
Владимир Цемах
Фото: Lb.ua

Служба безпеки України оголосила в розшук колишнього "начальника ППО" Слов'янської бригади терористичної організації "ДНР" Володимира Цемаха - важливого свідка у справі про катастрофу літака Malaysia Airlines на Донбасі.

Про це повідомляють "Українськi Новини" з посиланням на перелік розшукуваних осіб Міністерства внутрішніх справ.

Цемаха звинувачують у скоєнні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 258 (терористичний акт), ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу. Його оголосили в розшук як особу, яка переховується від органів досудового слідства. Дата зникнення Цемаха - 23 вересня, місця зникнення не вказано.

Джерела в СБУ розповіли, що розслідування справи проти Цемаха триває, незважаючи на передачу його Росії.

Нагадаємо, пасажирський "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, який прямував рейсом МН-17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули.

7 вересня 2019 року Україна і Росія обмінялися полоненими у форматі "35 на 35". Зокрема, Україна передала РФ затриманого бойовика "ДНР" Цемаха, який раніше був свідком у справі про катастрофу МН17, а пізніше став п'ятим підозрюваним.

Міжнародна слідча група 28 вересня 2016 року в Нідерландах презентувала результати кримінального розслідування причин катастрофи. Згідно з висновками JIT, авіалайнер збили ракетою серії 9M38, запущеною із самохідної вогневої установки "Бук" із сільськогосподарського поля в районі селища Первомайське. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів. З розслідування випливає, що "Бук" доправили в Україну з Росії, після того, як його використали для атаки на авіалайнер рейсу МН17, знову повернули на територію РФ.

Цемах був командиром роти найманців 2014 року в Сніжному. Його дістали зі Сніжного ціною життя розвідника Олександра Колодяжного - він помер 11 липня від травм, отриманих під час спецоперації. Раніше журналісти знайшли відео, на якому начальник ППО "Слов'янської бригади ДНР" Цемах зізнався, що сховав "Бук", який збив MH-17.

Після обміну Цемаха голова МЗС Нідерландів заявив, що уряд країни "глибоко шкодує", що під тиском Росії Україна видала його, але при цьому він розповів, що голландські слідчі допитали бойовика перед обміном.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram