ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Україна повністю забезпечена препаратами для лікування ВІЛ, - МОЗ

У 93% осіб із ВІЛ, які отримують антиретровірусну терапію, вірусу в крові не виявляють.

Україна повністю забезпечена препаратами для лікування ВІЛ, - МОЗ
Фото: bez-zavisimosti.ru

На цей момент Україна повністю забезпечена препаратами для лікування ВІЛ-інфекцій - близько 123 тис. пацієнтів отримують лікування. Про це повідомляє пресцентр Міністерства охорони здоров'я.

Зазначають, що у 93% осіб із ВІЛ, які отримують антиретровірусну терапію, вірусу у крові не виявляють (вони не можуть передати ВІЛ іншим).

У держбюджеті на 2020 рік передбачено 207,9 млн грн на фінансування послуг супроводу та профілактики ВІЛ, що дозволить розширити охоплення зазначеними послугами 356 тис. українців.

За оцінками національних і міжнародних експертів, в Україні близько 200 тис. ВІЛ-позитивних людей. Понад 60 тис. із них не знають про свій статус. У жовтні 2019 року в Україні офіційно зареєстровано 1431 новий випадок ВІЛ-інфекції, у 658 пацієнтів діагностовано СНІД.

Нагадаємо, з червня 2019 року в Україні набули чинності нові стандарти лікування ВІЛ. Тепер усі люди з ВІЛ мають право довічно отримувати безкоштовне лікування.

Новий протокол передбачає діагностування ВІЛ тільки двома швидкими тестами різних виробників. Ця норма дозволить поставити людину на облік швидше, а відповідно, швидше розпочати лікування ВІЛ-інфекції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram