ГоловнаСуспільствоОсвіта

Українські учні відстають з математики, - результат PISA

Третина учнів середньої школи не досягає навіть базового рівня.

Українські учні відстають з математики, - результат PISA
Фото: www.bolsacarteira.com.br

Українські підлітки відстають у вивченні математики. Такі результати міжнародного дослідження PISA представили у вівторок у Міністерстві освіти і науки.

У 2018 році Україна вперше взяла участь у дослідженні, серед учасників - 15-річні учні шкіл або студенти перших/других курсів ПТУ. Загальна кількість учасників - 5998. Про методику вибірки, школи і дані учасників МОН не повідомляє в цілях безпеки.

Тести для дослідження розробляє міжнародна Організація економічної співпраці і розвитку (OECP). Питання складені для отримання результатів за трьома напрямами - читання, математика, природничо-наукові знання (фізика, хімія, біологія). Конкретного рейтингу країн з кожної категорії немає, є діапазон позиції. Україна за читацькою грамотністю займає з 37-го по 42-ге місце. Загалом у дослідженні беруть участь понад 80 учасників.

Результати показали, що кожен четвертий учень в Україні має низький рівень з читання, математики і природничо-наукових дисциплін: 36% опитаних підлітків не досягають базового рівня знань з математики. Для порівняння: в європейських країнах, за дослідженням PISA, базового рівня з математики не досягають 23% учнів. Українські підлітки відстають з математики від однолітків на рік.

25,9% не досягають базового рівня за читацькою грамотністю; 26,4% опитаних підлітків не мають базових знань з природничо-наукового напряму.

За результатами також стало відомо, що дівчатка випереджають хлопчиків на 34 бали з читання, тоді як хлопчики мають кращі результати з математики - на 7 балів.

Серед чинників, які впливають на результат дослідження: місце розташування (соціально-економічний статус вищий у містах), тип навчального закладу (ліцеї і гімназії мають вищі результати), час викладання (62% учнів відповіли, що регулярно запізнюються на уроки, а 38% пропускали без поважної причини); булінг - 26% повідомило, що були жертвами цькування. Підвищують успішність учнів приналежність до спільноти (belong at school), а також задоволеність життям - більш ніж 50% відповіло, що почуваються задоволеними. Водночас у результатах наголошується, що підлітки, які проживають у сільській місцевості, почуваються більш задоволеними життям, аніж їхні однолітки в містах.

Україна витрачає на одного учня (на весь цикл навчання) в середньому 27 тисяч доларів. За результатами PISA, країни, які витрачають менш ніж 50 тисяч доларів на учня, мають гірші результати. Референтні країни - Білорусь, Естонія, Грузія, Польща, Угорщина, Молдова, Словаччина. Позитивна тенденція - 12% з тих, у кого низький соціально-економічний статус, отримали високі результати.

Нагадаємо, PISA - це міжнародна програма з оцінки освітніх досягнень учнів. Головна мета - підвищення якості навчання і організації систем освіти. Наступний цикл моніторингу PISA буде в 2021 році. МОН обіцяє провести його вже на комп'ютерах. Минулого року тест був письмовим.

Відзначимо, вчора Володимир Зеленський запропонував у своєму щотижневому блозі "Відверто з Президентом" оголосити наступний, 2020 рік - роком математики в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram