ГоловнаСуспільствоПодії

Ексголову правління VAB Банку оголосили в розшук

Йому інкримінують розтрату майна і відмивання доходів.

Ексголову правління VAB Банку оголосили в розшук
Денис Мальцев
Фото: lcmedia.com.ua/

Національне антикорупційне бюро України оголосило в розшук колишнього голову правління VAB Банку Дениса Мальцева. Він є одним з десяти підозрюваних у справі про розкрадання стабілізаційного кредиту, виданого Нацбанком "Ві Ей Бі банку".

Інформацію про оголошення в розшук розміщено на сайті Міністерства внутрішніх справ. Датою зникнення вказано 21 листопада.

У статтях звинувачення Мальцева вказані ч. 5 ст. 191 і ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України - привласнення, розтрата майна або заволодіння шляхом службового зловживання в особливо великих розмірах або організованою групою; легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом у складі групи або в особливо великих розмірах.

Нагадаємо, в один день з Мальцевим НАБУ оголосило в розшук колишнього власника VAB Банку і "Фінансової ініціативи" Олега Бахматюка. Раніше він відмовився визнавати себе підозрюваним.

У жовтні 2014 року VAB Банк, у якого виникли проблеми з ліквідністю, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. За версією слідства, VAB Банк не подав усіх необхідних для цього документів (наприклад, програму фінансового оздоровлення банку), але правління Нацбанку видало йому 1,2 млрд гривень.

Вартість нерухомості, переданої в заставу, була завищена майже в 25 разів. Експертиза, проведена під час досудового розслідування встановила, що реальна вартість закладеної нерухомості становить 72,62 млн гривень, а не 1,8 млрд гривень, як заявив VAB. Через 40 днів після видачі стабкредиту VAB Банк збанкрутував. Гроші Нацбанку не повернули.

У листопаді 2019 року НАБУ повідомило про підозру 10 особам у заволодінні стабкредитом. Серед підозрюваних - колишній власник банку Олег Бахматюк, колишній голова правління VAB Денис Мальцев, ексголова наглядової ради VAB Наталія Василюк, колишній заступник голови НБУ Олександр Писарук і інші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram