ГоловнаСуспільствоЖиття

Прокуратура Будапешта просить 9 років в'язниці для українського капітана теплохода, який збив катер на Дунаї

64-річного одесита звинувачують у необережності під час управління річковим судном, що спричинило масову загибель людей, і в ненаданні допомоги пасажирам.

Прокуратура Будапешта просить 9 років в'язниці для українського капітана теплохода, який збив катер на Дунаї
Фото: EPA/UPG

Угорська прокуратура 28 листопада висунула офіційне звинувачення 64-річному українському капітанові круїзного теплохода, що зіткнувся з прогулянковим катером на річці Дунай у Будапешті, в необережності під час управління річковим судном, що спричинила масову загибель людей, і в ненаданні допомоги пасажирам.

На суді сторона обвинувачення вимагала для українського капітана 9 років позбавлення волі і заборони керувати водними суднами на такий самий час, повідомляє Радіо Свобода.

У висновках слідчих прокуратури шостого і сьомого районів угорської столиці кажуть, що український капітан протягом певного часу не сконцентрував уваги на управлінні судном, наблизившись на небезпечну відстань до сусіднього прогулянкового катера "Русалка".

Звинувачення також стверджує, що "Вікінг" не подав необхідного в разі обгону радіо- і звуковий сигнал. Крім того, обвинувачений не виконав своїх обов'язків з надання допомоги потопельникам, стверджують угорські слідчі. Це звинувачення раніше заперечував адвокат капітана Габор Тоут.

Як випливає з матеріалів слідства, одесит Юрій Ц. працював у Дунайському пароплавстві з 1975 року. У ранзі капітана річкових суден він служить з 1989 року. З 2000 року наймається в одному з приватних пароплавств Швейцарії.

29 травня на Дунаї зіткнулися швейцарське круїзне судно Viking Sigyn і малий прогулянковий катер "Русалка". Від сильного удару катер затонув приблизно за 7 секунд. Усього на борту катера було 35 осіб (угорці - капітан і матрос, і 33 пасажири - громадяни Південної Кореї), врятувалися лише семеро.

Протягом пошукових робіт знайдено тіла 26 дорослих і 6-річної дитини. Серед них був угорський капітан і матрос затонулого судна. Одного пасажира досі вважають зниклим безвісти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram