ГоловнаСуспільствоЖиття

Європарламент оголосив надзвичайну кліматичну ситуацію

Депутати попросили голову Єврокомісії до 2030 року включити мету скорочення парникових газів на 55% у загальну європейську екологічну угоду.

Європарламент оголосив надзвичайну кліматичну ситуацію

Сьогодні, 28 листопада, у Страсбурзі Європарламент прийняв резолюцію "Про надзвичайну ситуацію в галузі клімату і довкілля у Європі і на планеті". Документ підтримали 429 депутатів, проти висловилися 225 депутатів, 19 парламентаріїв утрималися. Про це повідомляє Deutsche Welle.

До такого заходу вдалися напередодні 25-ї Конференції зі зміни клімату (COP25), яка відбудеться з 2 по 13 грудня в Іспанії.

Законодавці рекомендували Єврокомісії простежити, щоб усі прийняті Брюсселем ініціативи повністю відповідали меті Паризької угоди - не допустити глобального потепління більш ніж на 1,5 градуса за Цельсієм.

В окремій резолюції Європарламент закликав ЄС якомога швидше окреслити свою стратегію для досягнення кліматичної нейтральності. Щонайпізніше 2050 року вона має бути окреслена в рамках Рамкової конвенції ООН про зміну клімату.

Окрім того, депутати попросили голову Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн до 2030 року включити мету скорочення парникових газів на 55% у майбутню загальну європейську екологічну угоду, яку нова комісія обіцяла виробити протягом свого мандата.

Раніше фон дер Ляєн повідомляла про намір Брюсселя протягом наступних 10 років виділити на захист клімату 1 трлн євро. У бюджеті ЄС на 2020 рік на ці цілі заплановано 589,6 млн євро - на 5,6 відсотка більше, ніж цьогоріч.

Нагадаємо, у вересні в ООН попередили про можливе затоплення мегаполісів. "Навіть якщо людству вдасться не допустити глобального потепління більш ніж на 2 градуси порівняно з доіндустріальною епохою, через підвищення рівня океану 280 мільйонів людей можуть втратити свої домівки", - зазначалося в повідомленні.

Експерти вважають, що в майбутньому майже повністю або частково під воду піде багато великих міст. Серед них називають Гонконг (31% його території, на думку авторів доповіді, опиниться під водою), Шанхай (39%), Мумбаї (27%), Калькутту (24%), Амстердам (92%), Бангкок (42%) і Маямі (43%).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram