ГоловнаСуспільствоЖиття

Затриманим у справі "Хізб ут-Тахрір" кримським татарам видали сухпайок зі свининою і цвіллю

У СІЗО ігнорують скарги на харчування.

Затриманим у справі "Хізб ут-Тахрір" кримським татарам видали сухпайок зі свининою і цвіллю
Фото: Портал Крымских Новостей

Затриманим у другій бахчисарайській "справі Хізб ут-Тахрір" у ростовському СІЗО №1 видають сухпайки з цвіллю і свининою. Про це "Крим. Реалії" повідомив адвокат Айдер Азаматов.

Такий самий раціон їм видали під час засідання суду. При цьому Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону відмовився винести окрему ухвалу щодо начальника СІЗО, який допустив ці порушення.

"Нашим підзахисним на попередньому судовому засіданні видали сухпайок, в якому було печиво з цвіллю і паштет, до складу якого входила свинина, що не відповідає релігійним переконанням. З цього приводу суд відмовився виносити окрему постанову стосовно начальника СІЗО №1, але зазначив, що зробить інформаційний запит про необхідність витребувати інформацію про ці сухпайки", - пояснив Азаматов.

Його підзахисний Ернес Аметов скаржився, що продукти, які видають у СІЗО, неможливо їсти, і він змушений від неї відмовлятися. Керівництво СІЗО, за словами адвоката, ігнорує всі звернення.

Організацію "Хізб ут-Тахрір" було визнано РФ терористичною 2003 року. В Україні діяльність організації не заборонена. Після окупації Криму російська влада почала переслідування кримських татар, пов'язаних із цією організацією.

Нагадаємо, 22 лютого 2019 року в Криму слідчі ФСБ Росії висунули вісьмом фігурантам другої бахчисарайської "справи Хізб ут-Тахрір" додаткове звинувачення в підготовці до насильницького захоплення влади.

Крім них, під вартою перебувають і інші кримські татари, яких затримали у так званих ялтинській і сімферопольській справах.

13 листопада Європейський Союз закликав Росію скасувати вироки і відпустити шістьох кримськотатарських активістів, фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір", яким дали від 7 до 19 років позбавлення волі.

Україна пообіцяла передати всі пов'язані з цими справами матеріали в міжнародний суд ООН. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram