ГоловнаСуспільствоПодії

Сімом митникам оголосили про підозру в махінаціях

Збиток державі оцінили в 77,7 млн гривень.

Сімом митникам оголосили про підозру в махінаціях
Фото: Checkpoint

Детективи Національного антикорупційного бюро оголосили про підозру колишньому керівникові регіональної митниці та п'ятьом її службовцям, а також ексчиновниці Державної фіскальної служби України.

Їм інкримінують причетність до махінацій, пов'язаних із розмитненням імпортних товарів, через що державі було завдано збитків на суму 77,7 млн гривень. Про це повідомили в пресслужбі НАБУ

У Бюро уточнили, що йдеться про в.о. керівника регіональної митниці, нині - заступника керівника цієї митниці; ще одного заступника керівника регіональної митниці; в.о. начальника відділу митного оформлення на одному з постів; трьох інспекторів відділу митного оформлення; колишнього директора департаменту адміністрування митних платежів ДФС.

"Окрім чиновників ДФС і митниці, про підозру повідомили ще трьом особам - представникам комерційних компаній, залучених до реалізації корупційної схеми", - додали в НАБУ.

Нагадаємо, детективи Національного антикорупційного бюро 26 листопада прийшли з обшуком у дім заступника начальника Київської митниці Сергія Тупальського, після чого його затримали. Він сказав, що затриманий у "відомій справі дворічної давності".

У жовтні 2017 року на депозитних рахунках Київської митниці арештували 450 млн грн у рамках справи про мінімізацію митних платежів.

У НАБУ тоді повідомляли, що низка компаній-імпортерів за участю окремих посадових осіб ДФС намагалася розмитнити товар, ввезений в Україну за заниженою ціною, свідомо вказуючи в декларації суми, які були кардинально нижчими за ринкові. Працівники митниці декларації не приймали і коригували розмір платежу, що підлягає сплаті, приводячи його у відповідність до вимог Митного кодексу України.

Імпортери платили різницю між заявленою та донарахованою сумами митних платежів і забирали товар для подальшої реалізації всередині країни, але потім у судах домагалися скасування рішення про донарахування митних платежів.

У листопаді 2017 року НАБУ і Генеральна прокуратура затримали людину, яка пропонувала одному зі співробітників НАБУ хабар у розмірі $800 тис. за закриття цієї справи. Пізніше пресслужба Генпрокуратури повідомила, що "відомому в кримінальних колах одеському контрабандисту" висунули підозру. При цьому на той момент генпрокурор Юрій Луценко в Facebook прямо вказав ім'я Альперіна.

У грудні Альперін вийшов під заставу в розмірі 21 млн гривень. Улітку 2018 року ГПУ і НАБУ завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою його в дачі хабара співробітнику бюро.

У серпні 2019 року НАБУ звинуватило Юрія Луценка в необґрунтованій зміні підслідності кримінального провадження, яке пов'язане з компаніями Альперіна.

Увесь цей час Альперін переховувався від органів слідства. 26 листопада президент Володимир Зеленський оголосив про винагороду тій людині, яка допоможе в упійманні Альперіна.

27 листопада адвокат Альперіна повідомив, що той добровільно прийде на допит до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram