ГоловнаСуспільствоПодії

У Дніпропетровській області близько дев'яти тисяч жителів залишилися без води й опалення

Чиновники пообіцяли зробити новий водопровід тільки навесні.

У Дніпропетровській області близько дев'яти тисяч жителів залишилися без води й опалення
Фото: poradu24.com

У Дніпропетровській області в селищах Гвардійське і Черкаське близько дев'яти тисяч жителів залишилися без води й опалення. Про це пише "Днепр вечерний".

"Люди самостійно риють свердловини і щодня витрачають великі суми, щоб забезпечити себе питною водою. Технічну воду із свердловини місцеві жителі пити не можуть, адже в ній велика кількість заліза. Її використовують для побутових питань, але проблема практично не вирішена: доводиться вручну прати речі, гріти воду для того, щоб скупатися і помити посуд", - повідомляє ресурс.

Зазначають, що водопостачання є тільки в дитячому садку і школі селища Гвардійське. Питання з опаленням так і не вирішено. Зовсім нещодавно школу опалювали по кілька годин на день, але 25 жовтня опалення відключили повністю.

Чиновники пообіцяли замінити проблемну трубу, через яку немає води, щойно навесні. На її заміну витратять близько 50 млн гривень.

"За два-три місяці зробимо проєктну документацію на новий водопровід. Його довжина складе 15 кілометрів", - пообіцяв голова Дніпропетровської ОДА Олександр Бондаренко.

Ресурс підкреслює, що на початку 2019 року на прохання активістів і військових було прийнято рішення і розроблено проєкт будівництва нового водогону у Вільному - Гвардійському.

Тендер провели на Prozorro і уклали договір, згідно з яким пуск першої черги мав відбутися 2019 року, закінчення будівництва - у 2020 році.

Однак влада змінилася, прийшов новий губернатор. Замість передоплати за роботу фірма-підрядник отримала ультиматум - відмовтеся від договору, роботи виконуватимуть нові фірми, лояльні до нової влади.

"У підсумку ми маємо ситуацію, коли підрядник, який чесно виграв тендер, не може закінчити роботи, хоча гроші на них виділені і лежать на рахунках казначейства, нова обласна влада грає у свої підкилимні ігри, намагаючись протягти «свої» фірми, і роздає обіцянки, а в заручниках без води і тепла опинилися 9000 людей. І поки губернатор у своєму теплому кабінеті будує плани на кілька місяців уперед, люди не знають, чи переживуть вони цю зиму, адже справжні морози ще попереду", - підкреслює ресурс.

Нагадаємо, через зрив опалювального сезону в Новому Роздолі і Новояворівську Львівської області Кабмін відсторонив від виконання обов'язків керівництво Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram