ГоловнаСуспільствоЖиття

ЄСПЛ зобов'язав Україну виплатити майже 25 000 євро двом колишнім в'язням

Під час утримання в місцях позбавлення волі їхні права були порушені.

ЄСПЛ зобов'язав Україну виплатити майже 25 000 євро двом колишнім в'язням
Фото: EPA/UPG

Європейський суд з прав людини визнав Україну винною у двох позовах, поданих колишніми в'язнями. Держава повинна виплатити 10 000 євро в першому випадку і 12 000 євро в другому, пише Укрінформ.

У справі "Смілянська проти України" суд визнав порушення прав людини під час утримання в СІЗО, в тому числі через ненадання медичної допомоги.

Підозрювана в незаконному поширенні та зберіганні наркотиків перебувала в слідчому ізоляторі Харкова з січня по листопад 2011 року. Її справу суд розглядає досі.

У справі "Мельник проти України" ЄСПЛ визнав порушення прав людини в частині неналежного поводження з в'язнем у відділенні міліції і неефективного ведення слідства. Також установлено, що в'язень перебував у поганих умовах утримання в колонії і його змушували визнати провину за злочин. Заявник був визнаний винним у пограбуванні, яке відбулося в Києві 2007-го. У червні 2018-го він звільнився з місць позбавлення волі.

Крім 12 000 євро нематеріальних збитків, Україна повинна виплатити йому 2760 євро судових витрат і 30 євро компенсації за послуги пошти.

Нагадаємо, в березні 2019 ЄСПЛ прийняв рішення у справі довічно засудженого українця Володимира Пєтухова. ЄСПЛ рішуче засудив практику довічних вироків, оскільки "в Україні немає реалістичної перспективи звільнення від цього покарання".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram