ГоловнаСуспільствоЖиття

Оксфордський словник назвав словом року climate emergency

Слово перекладається як "надзвичайна кліматична ситуація".

Оксфордський словник назвав словом року climate emergency
Фото: mygazeta.com

За версією Оксфордського словника, словом 2019 року обрали вислів climate emergency, яке перекладається як "надзвичайна кліматична ситуація". Про це повідомляють у твітері словника.

Згідно з визначенням, це ситуація, яка вимагає термінових заходів для скорочення або стримування змін клімату та запобігання потенційно незворотного збитку навколишньому середовищу.

Фахівці відзначили, що вживання висловлювання climate emergency в 2019 році різко зросло. До вересня частота його використання зросла в 100 разів.

Цього року серед претендентів були й інші словосполучення, пов'язані з кліматичними та екологічними проблемами, наприклад, climate denial (заперечення змін клімату), ecocide (екоцид) і т.д.

За правилами Оксфордського словника, в нього можуть потрапити тільки ті слова, які активно використовуються не менш ніж 10 років.

Нагадаємо, минулого року Оксфордський словник обрав словом року toxic (токсичний), що можна також перекласти як "отруйний".

Кембриджський словник обрав словом 2019 року upcycling (апсайклінг). Це вторинне використання різних матеріалів для виготовлення нових речей. Такий процес допомагає зменшити кількість відходів, що зменшує згубний вплив на екологію. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram