ГоловнаСуспільствоЖиття

Відсьогодні в Україні каратимуть водіїв за перевезення дітей без автокрісел

Штрафи становитимуть від 510 до 850 гривень.

Відсьогодні в Україні каратимуть водіїв за перевезення дітей без автокрісел
Фото: EPA/UPG

В Україні з 20 листопада набув чинності Закон "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за порушення правил перевезення дітей". За день до цього документ було опубліковано в офіційній парламентській газеті "Голос України"

Тепер за подорожі з дітьми без автокрісла уперше водій заплатить 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 гривень). За повторне порушення, вчинене протягом року, на нього накладуть штраф у 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 850 гривень.

Зазначимо також, що в законі не сказано, про які саме засоби безпеки йдеться.

Раніше LB.ua писав про те, що таксисти вже відмовляються брати в салон батьків із дітьми без автокрісел. Докладно про це можна почитати в тексті "Чайлдфрі-таксі".

Заборона на неналежне перевезення дітей в українських правилах дорожнього руху була і раніше. Так, не можна було перевозити дітей зростом менше за 145 см або віком менше за 12 років без використання спеціальних засобів, що дозволяють пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу. Також не можна було перевозити дітей віком до 16 років у кузові будь-якого вантажного автомобіля, а організовані групи дітей дозволялося перевозити тільки у світлий час доби. Однак донині відповідальність за недотримання цього не передбачалася.

Нагадаємо, 29 жовтня Верховна Рада прийняла за основу і у цілому законопроєкт №1150 про введення штрафів за перевезення дітей без автокрісла. Президент Володимир Зеленський підписав документ 15 листопада

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram