ГоловнаСуспільствоПодії

СБУ блокувала нелегальний видобуток вугілля на Донбасі на 8 мільйонів гривень

Видобуток вугілля на підпільному підприємстві відбувався цілодобово, у дві зміни.

СБУ блокувала нелегальний видобуток вугілля на Донбасі на 8 мільйонів гривень
Фото: Штаб ООС

СБУ блокувала нелегальний видобуток вугілля в промислових масштабах на Донбасі. Збиток державі оцінили на 8 мільйонів гривень. Про це повідомляє пресцентр штабу ООС.

"Шестеро людей з Києва, Покровська і тимчасово окупованого Єнакієвого організували протиправний видобуток корисних копалин на території закритої шахти "Гірник". Вибірка вугілля на підпільному підприємстві відбувалася цілодобово, у дві зміни, без дотримання правил безпеки. Працювало більш ніж 30 гірників", - ідеться в повідомленні.

Видобуте вугілля легалізували двома способами: використовуючи підроблену документацію одного з вугільних підприємств регіону, а також за допомогою фіктивних фінансово-господарських операцій. Вугілля збували в установи та організації Дніпропетровської, Запорізької та низки західних областей України.

За пів року нелегальної роботи зловмисники встигли видобути майже 2,5 тисячі тонн вугілля.

За висновком експертів, ця діяльність могла призвести до екологічної катастрофи: зростала небезпека зсувів і протікання підземних вод, що несло реальну загрозу життю і здоров'ю місцевих жителів.

Під час обшуків, проведених на місці незаконного видобутку і за місцем проживання фігурантів справи, правоохоронці вилучили шахтне обладнання, транспортні засоби, банківські картки, печатки та штампи підприємств, залучених до злочинної схеми, а також документи, що доводять незаконні оборудки.

У рамках відкритого кримінального провадження проводять слідчі дії для встановлення всіх осіб, причетних до протиправної діяльності.

Зараз вирішується питання про повідомлення зловмисникам про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 240 (порушення правил охорони або використання надр), ч. 1 ст. 272 (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, Міністерство фінансів України перерахувало один мільярд гривень для виплати заборгованості з зарплати шахтарям Донбасу, Волині та Львівщини. Закон про виділення 1,4 млрд гривень на зарплати військовослужбовцям і 1 млрд гривень шахтарям підписав Зеленський 9 листопада. У цю суму також увійшли витрати на недопущення відключення шахт від електропостачання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram