ГоловнаСуспільствоЖиття

Дружина Зеленського визначила свої завдання як першої леді

Перша леді займатиметься реформою харчування в школах, інклюзивними програмами, а також культурною дипломатією.

Дружина Зеленського визначила свої завдання як першої леді
Елена Зеленская
Фото: president.gov.ua

Перша леді України Олена Зеленська визначилася зі своїми першочерговими завданнями.

Про це вона розповіла в інтерв'ю Vogue.

Дружина президента зазначила, що за пів року в новому статусі вона встигла ознайомитися з тим, в яких сферах розвивають свої програми перші леді в усьому світі.

"Серед дружин президентів немає нецікавих особистостей - у кожної є чому повчитися. Наприклад, Бріжит Макрон - педагог. Її програма зосереджена навколо теми освіти: вона створює школи для дорослих, які з різних причин були змушені покинути навчання. Під час нашої з нею зустрічі згадала, що сама викладає їм французьку мову та літературу. Сара Нетаньяху, дружина прем'єр-міністра Ізраїлю, - практикуючий дитячий психолог. Ельке Бюденбендер, перша леді Німеччини, - успішний юрист", - перерахувала Зеленська.

Вона також зазначила, що зосередиться на конкретних завданнях: здоров'я дітей, рівні можливості для всіх українців і культурній дипломатії.

"Одна з них (задач, - ред.) - реформа харчування в школах. Що раніше привчаєш дітей до культури харчування, то простіше потім пояснити, що броколі - це краще, ніж ковбаса... Якщо дітям не подобається шкільний обід, вони йдуть у сусідній кіоск і купують те, що їм подобається, не замислюючись про користь чи шкоду. Тому не дивно, що найпоширеніші проблеми зі здоров'ям дітей - захворювання шлунково-кишкового тракту". Восени команда Олени провела круглий стіл з профільними міністерствами, а наступного року Міністерство охорони здоров'я представить нову програму шкільного харчування.

Програма першої леді також передбачає підтримку паралімпійців і розробку інклюзивної інфраструктури в містах України. Її команда співпрацює з засновником паралімпійського руху в Україні, уповноваженим президента з прав людей з інвалідністю Валерієм Сушкевичем. У 2020 році Олена Зеленська планує підтримати національну збірну на літніх Паралімпійських іграх у Токіо.

"Якщо перша леді їде разом зі збірною на Паралімпійські ігри і йде в складі колони, це знак і для суспільства, і для лідерів інших країн. Для мене дуже важливо, що вона не проігнорувала цю тему, не відсторонилася. Я радий, що Олена розуміє зв'язок між успіхами українських паралімпійців у світі і настроями в суспільстві", - зазначив Сушкевич.

Перша леді розповіла, що розібратися в ключових соціальних проблемах і продумати стратегії їх вирішення їй допомагають експерти. Зокрема, провідником у темі боротьби з домашнім насильством стала посол Фонду ООН з питань народонаселення в Україні, телеведуча Маша Єфросиніна. Вона зазначила, що щорічно 1 млн українських жінок страждає від побутового насильства, а разом з ними страждають і їхні діти.

Нагадаємо, в серпні редактор рубрики UkraineAlert на Atlantic Council Мелінда Херінг звернулася з відкритим листом до дружини президента України, в якому попросила вплинути на голову держави в актуальних для країни питаннях, зокрема, - в питанні захисту прав журналістів і громадських активістів. Херінг попросила Олену Зеленську допомогти президентові і "зробити більше, ніж її попередниці".

Відзначимо, що дружина п'ятого президента України Марина Порошенко також займалася питаннями інклюзивної освіти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram