ГоловнаСуспільствоЖиття

Справу про розкрадання $38 млн топменеджерами "Південкомбанку" направили до суду

Банк лопнув у 2014 році.

Справу про розкрадання $38 млн топменеджерами "Південкомбанку" направили до суду
Фото: pivdencombank.com

Служба безпеки України направила в суд обвинувальний акт про розкрадання $38 млн топменеджментом ПАТ "КБ "Південкомбанк". Про це повідомили в відомстві в суботу.

Слідство вбачає в діях посадових осіб ознаки злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Під час досудового слідства встановлено, що керівництво банку розробило механізм привласнення коштів установи.

"Протягом 2012-2014 років зловмисники незаконно передали в заставу гроші банку, що містяться на кореспондентських рахунках "Південкомбанку" зарубіжній банківській структурі для забезпечення видачі кредиту кіпрської компанії, пов'язаної з ними", - йдеться в повідомленні.

Кредит не повернули, а $38 млн були списані на користь іноземного банку.

Раніше повідомлялося, що два топменеджери "Південкомбанку" отримали підозри за виведення $38 млн.

"Південкомбанк" лопнув у травні 2014 року. Його власником був Руслан Циплаков, відомий як приятель Віктора Януковича-молодшого, який загинув у 2015 році.

Нагадаємо, що відмивання грошей через Meinl Bank розслідується не тільки в Україні, але і в Австрії. За даними Фонду гарантування вкладів, з кореспондентських рахунків в Meinl Bank було незаконно виведено 385 мільйонів доларів і 75 мільйонів євро.

Ці гроші були спрямовані за вказівкою власників або топменеджменту банків-банкрутів в офшори в 2014-2015 роках - як правило, в останній момент перед введенням в проблемні банки тимчасової адміністрації. Таким чином було вкрадено гроші українських вкладників, більшість яких після банкрутства банків залишилися ні з чим.

Зокрема, через Meinl Bank вивели 38 мільйонів доларів з Південкомбанку, 40 мільйонів з Терра Банку, 39,5 мільйонів доларів з VAB Банку, 62 мільйони євро з CityCommerce Bank і 44 мільйони доларів з банку "Київська Русь".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram