ГоловнаСуспільствоПодії

У справі про катастрофу МН17 оприлюднили перехоплення розмов бойовиків "ДНР" і кураторів з РФ (оновлено)

Запис підтверджує причетність міністра оборони Росії Сергія Шойгу до координації дій терористів.

У справі про катастрофу МН17 оприлюднили перехоплення розмов бойовиків "ДНР" і кураторів з РФ (оновлено)
Следователь Объединенной следственной группы (JIT) Фред Вестербеке представил обломки ракеты во время пресс-конференции по рассл
Фото: EPA/UPG

Об'єднана слідча група оприлюднила нові матеріали у справі про катастрофу малайзійського "Боїнга" МН-17, збитого 2014 року над Донбасом. Серед цих даних - перехоплення розмови терористів "ДНР" з їх російськими кураторами, повідомили на сторінці Conflict Intelligence Team у Facebook.

"Переговори, зокрема, свідчать про безпосередню причетність міністра оборони Росії Сергія Шойгу і директора ФСБ Олександра Бортнікова до координації дій сепаратистів на сході України", - заявили розслідувачі.

Слідча група звернулася до свідків з проханням поділитися інформацією про керівництво і джерела фінансування "ДНР", зокрема про генерала ФСБ Володимира Івановича, який міг бути причетним до керівництва проросійськими силами в конфлікті на сході України.

Один з терористів "ДНР" у розмові з якимсь командиром повідомив, що "прибудуть люди з повноваженнями від Шойгу". Також з розшифровки телефонних розмов стало відомо, що ФСБ і ГРУ були причетні до управління "ДНР".

Бойовик заявив, що "польових командирів пустять під ніж, тому що вони зарвалися, грабують, ґвалтують, вбивають і граються в політику". Також було озвучено, що лідери терористів у тісних стосунках із російськими силовиками.

"Один зі свідків заявив, що лідери "ДНР" регулярно їздили в Москву, щоб проконсультуватися зі своїми контактними особами у ФСБ і ГРУ", - йдеться у висновку.

Нагадаємо, парламент Нідерландів проголосував за розслідування "ролі України" в катастрофі MH17. Клопотання з приводу розслідування того факту, що Україна не закрила повітряний простір над Донбасом, подала Християнсько-демократична партія.

Пасажирський "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, який прямував рейсом МН-17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули.

Міжнародна слідча група прийшла до висновку, що авіалайнер збили ракетою серії 9M38, запущеною із самохідної вогневої установки "Бук" із сільськогосподарського поля в районі селища Первомайське. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів. З розслідування випливає, що "Бук" був доставлений в Україну з Росії, а коли його використали для атаки на авіалайнер рейсу МН17, він знову повернувся на територію РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram