ГоловнаСуспільствоЖиття

Проспект Космонавта Комарова в Києві перейменували на честь Любомира Гузара

Це перейменування - на честь видатної особистості, а не в рамках декомунізації.

Проспект Космонавта Комарова в Києві перейменували на честь Любомира Гузара
Фото: Макс Требухов

Київська міська рада перейменувала проспект Космонавта Комарова у Солом'янському районі столиці на честь кардинала Української греко-католицької церкви Любомира Гузара.

Про це повідомляють на сайті Київради.

Рішення підтримали 74 депутати.

"Проспект Комарова названо на честь Комарова Володимира Михайловича, який, безсумнівно, був видатною людиною, але він не мав жодного стосунку ні до України, ні до Києва. Це перейменування - передусім на честь видатної особистості, а не для реалізації державної політики у сфері декомунізації", - зазначила одна з ініціаторок перейменування, депутатка Київради Олеся Пинзеник.

У Київраді відзначили великий внесок кардинала в розвиток Української греко-католицької церкви і нагадали, що Гузар переніс свою резиденцію зі Львова до столиці, підкреслюючи тим самим національне, а не локальне значення УГКЦ.

"Уже кілька десятків років Блаженніший Любомир Гузар залишається моральним авторитетом для цілого покоління українців. І бажання вшанувати його пам'ять шляхом перейменування вулиці на його честь знайшло підтримку киян під час громадських слухань. У голосуванні брав участь 1091 чоловік. З них 85% підтримали ідею", - зазначив заступник міського голови - секретар Київради Володимир Прокопів.

Нагадаємо, Любомир Гузар - український релігійний діяч, священник, єпископ, Верховний архієпископ Львівський, десять років був патріархом-предстоятелем Української греко-католицької церкви. Він помер 31 травня 2017 року на 85-му році життя після тяжкої хвороби.

Гузара поховали у крипті Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram