ГоловнаСуспільствоЖиття

Матеріали "справи Хізб ут-Тахрір" передадуть у суд ООН

Справи кримчан передадуть у всі міжнародні суди як "справи проти людяності".

Матеріали "справи Хізб ут-Тахрір" передадуть у суд ООН
Заседание по «делу Хизб ут-Тахрир» (Ялтинская группа) в Южном окружном военном суде, 11 октября 2019.
Фото: facebook/Крымская солидарность

Усі матеріали щодо засуджених РФ кримчан у рамках "справи Хізб ут-Тахрір" передано в міжнародні суди. Про це повідомляє "Крим.Реалії" з посиланням на заступницю постійного представника президента України в Криму Тамілу Ташеву.

За її словами, Україна вважає ці справи незаконними і розглядає такі переслідування кримчан з боку РФ як «справи проти людяності».

"Усі ці матеріали передаються в усі міжнародні судові інстанції, в тому числі в Міжнародний суд ООН. Однозначно: ми кваліфікуємо ці переслідування не як нібито терористів, а передусім як переслідування їх за етичною та релігійною ознакою. Однозначно: це потрібно кваліфікувати як злочини проти людяності", - підкреслила Ташева.

Нагадаємо, 12 листопада Південний окружний військовий суд РФ ухвалив обвинувальний вирок шістьом кримчанам, обвинуваченим у тероризмі в так званій "справі Хізб ут-Тахрір".

Найбільший термін, 19 років відбування покарання, отримав Муслім Алієв. Інвера Бекірова засудили до 18 років, Емір-Усейна Куку і Вадима Сірука - до 12, Арсена Джеппарова - до 7 і Рефата Алімова - до 8 років. Усі вони відбуватимуть покарання в колоніях суворого режиму.

Організація "Хізб ут-Тахрір" була визнана РФ терористичною 2003 року. В Україні діяльність організації не заборонена.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram