ГоловнаСуспільствоЖиття

З початку року в Україні постраждали 208 журналістів, - Інститут масової інформації

147 випадків стосувалися фізичної агресії.

З початку року в Україні постраждали 208 журналістів, - Інститут масової інформації
Оксана Романюк
Фото: detector.media

З початку 2019 року в Україні постраждали 208 журналістів через свою професійну діяльність. У 147-ми випадках це була фізична агресія. Про це в парламенті повідомила директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк, передає "Громадське".

"За 10 місяців цього року в Україні постраждали 208 журналістів унаслідок своєї професійної діяльності ... Я сама пройшла через побиття, погрози, через публічний тиск, обшуки, допити, у мене вилучали ноутбук. Минулого року вибивали двері в офіс ІМІ", - сказала Романюк.

Вона також зазначила, що Інститут дуже ретельно та відповідально ставиться до барометра свободи слова і завжди готовий допомагати колегам-журналістам.

"Ми з-під землі дістанемо ті броники, ми знайдемо гроші на лікування, ми допоможемо колегам. І саме тому ми дуже ретельно і відповідально ставимося до барометра свободи слова. З тих 208 кейсів, що я назвала, 147 стосувалися фізичної агресії. На сьогодні фізична агресія є найбільшою проблемою для українських журналістів", - додала Романюк.

Вона назвала 4 категорії журналістів, які найчастіше потрапляють "під роздачу":

1. Журналісти, які працюють у зоні ООС.

2. Журналісти-розслідувачі.

3. Оператори і фотографи.

4. Регіональні журналісти.

При цьому Романюк підкреслила, що регіони - гірші з точки зору безпеки журналістів. Зрозуміло, це окуповані території. Далі - Київ і область. На другому місці Одеська, третє розділили Волинська і Дніпропетровська області.

Директорка Інституту масової інформації закликала представників влади звернути увагу на ці регіони.

Нагадаємо, сьогодні повідомляли, що міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський виступив за введення кримінальної відповідальності для журналістів за маніпуляцію інформацією. Він зазначив, що ініціюватиме реєстрацію законопроєкту про відповідні зміни до Адміністративного та Кримінального кодексу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram