ГоловнаСуспільствоЖиття

СБУ попереджає про вербування українців під час відвідин Криму

Співробітники прикордонного управління ФСБ Росії примушують громадян України до "конфіденційного співробітництва".

СБУ попереджає про вербування українців під час відвідин Криму
Фото: censor.net.ua

Контррозвідники Служби безпеки встановили, що співробітники прикордонного управління ФСБ Росії в анексованому Криму примушують громадян України до "конфіденційного співробітництва".

Про це повідомляють на сайті СБУ

"Основне завдання, яке ставить російська спецслужба, - збір інформації про співробітників СБУ, прикордонників і військовослужбовців ЗСУ, що виконують завдання поблизу адміністративного кордону з Кримом", - наголошено в повідомленні.

Такі пропозиції переважно надходять громадянам України, які працевлаштувалися на окупованому півострові і регулярно перетинають адмінкордон, а також приватним перевізникам. "Куратори" вимагають від них на конфіденційних засадах збирати розвіддані, які потім використовують російські спецслужби.

Зазначають, що форми і методи "роботи" ФСБ - однотипні для всієї структури. Це штучне створення компрометуючих ситуацій, шантаж, погрози, залякування, фізичний і психологічний тиск. Активно також використовуються погрози про винесення постанови про заборону в'їзду на півострів.

"Контррозвідка встановила, що найзавзятішим вербувальником українських громадян є співробітник оперативно-розшукового відділу ПУ ФСБ РФ у Республіці Крим Батталов Алмаз Мубарякович, 26.05.1982 року народження, уродженець міста Баймак, Республіка Башкортостан, РФ. Він безпосередньо здійснює фільтраційні заходи в пункті пропуску «Джанкой». Встановлено, що цей чекіст є прихильником сталінських часів і не цурається у своїй роботі найбрудніших методів", - повідомили в СБУ.

У Спецслужбі нагадали, що перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту карається позбавленням волі на строк від 10 до 15 років. При цьому звільняється від кримінальної відповідальності особа, яка була завербована ворожими спецслужбами, але, отримавши завдання, відмовилася від його виконання і повідомила про це в правоохоронні органи.

Нагадаємо, раніше СБУ заявила про затримання агента ФСБ, який передавав Росії секретні військові документи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram