ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ планує створити в Україні відновлюваний запас сироваток

У рамках цієї програми закуповують сироватки від дифтерії, ботулізму і правця.

МОЗ планує створити в Україні відновлюваний запас сироваток
Фото: Кореспондент

Міністерство охорони здоров'я планує створити в Україні відновлюваний фонд сироваток для хвороб з високою летальністю.

Про це на брифінгу заявив директор Центру громадського здоров'я МОЗ Володимир Курпіта, передає "Укрінформ".

"Існує програма закупівлі медикаментів для хвороб з високою летальністю, щорічно вартість цієї програми становить близько 40 млн гривень. У рамках цієї програми закуповують сироватки від дифтерії, ботулізму, правця, і МОЗ продовжує цю програму", - сказав Курпіта.

За його словами, зараз ПРООН в Україні веде переговори з виробниками сироваток для того, щоб створити в Україні відновлюваний запас таких сироваток.

Водночас Курпіта зазначив, що у світі є лише 10 виробників сироваток від хвороб з високою летальністю, зокрема від дифтерії, тому для забезпечення захисту потрібно вакцинуватися.

"Через високий рівень охоплення вакцинацією у світі потреба в сироватках суттєво зменшується. І зараз близько 10 виробників сироватки загалом у світі ... Проблема не в тому, щоб сироватки були у великій кількості. Ми не можемо забезпечити надмірну кількість, в цьому немає сенсу . Варто перестати лікувати "опіки", а замість цього не хапатися за "гарячий чайник". Для того, щоб не отримати "опіків", ми повинні робити вакцинацію, тоді потреба в сироватках буде зменшуватися", - сказав він.

Курпіта нагадав, що в 2018 році МОЗ перейшло на трирічне планування закупівлі вакцин, наявний запас вакцин від дифтерії покриває потребу до червня 2020 року, далі планується наступне постачання вакцин.

За даними МОЗ, зараз в Україні є 6 млн 800 доз вакцини від дифтерії для всіх вікових категорій. Також є 189 флаконів протидифтерійної сироватки; протягом листопада в Україну буде доставлено ще 150 флаконів сироватки. Також 100 флаконів сироватки надасть як гуманітарну допомогу посольство Індії в Україні.

Нагадаємо, станом на 1 листопада в Україні зареєстровано 21 випадок захворювання на дифтерію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram