ГоловнаСуспільствоЖиття

Поліція і ДБР розслідують факти катувань і сексуального насильства в одеському притулку

Психологи визначили стан дітей як критичний.

Поліція і ДБР розслідують факти катувань і сексуального насильства в одеському притулку
Фото: hayeli.am

Головне управління Національної поліції в Одеській області і Держбюро розслідувань відкрили кримінальне провадження за фактом тортур і сексуального насильства щодо вихованців обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей (до 2018 року - притулок "Світанок").

Про це повідомляють на сайті Генеральної прокуратури, яка взяла під контроль перебіг розслідування.

Провадження відкрито за ч.1 ст.127, ч. 1 ст.137, ч.3 ст.152 і ч.2 ст.365 Кримінального кодексу (тортури, неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей, сексуальне насильство, вчинене групою осіб, або сексуальне насильство щодо неповнолітньої особи і перевищення влади).

"Мова йде про побиття дітей, причому не тільки з боку вихователів Центру, а й співробітників правоохоронних органів, а також приниження, насильство щодо неповнолітніх. Ця перевірка дозволить встановити об'єктивні обставини, причини скоєння цих нелюдських дій, виявити винних осіб і якомога швидше скерувати справу в суд", - заявив заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов.

В Одеській облдержадміністрації розповіли, що недавно в установі побувала група психологів. Фахівці вивчили психоемоційний стан вихованців і зробили невтішний висновок, пише місцевий сайт "Думская".

"Вони (психологи, - Ред.) визначили стан дітей як критичний, котрий вимагає оперативного втручання. За останній місяць територію установи покинули семеро дітей. Один з вихованців був у гострому психологічному стані. Шестеро дітей перебували в установі понад дев'ять місяців. Так порушувалося їхнє право на виховання в сім'ї", - повідомили в ОДА.

Нагадаємо, в березні уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила про грубі порушення в Центрі соціально-психологічної реабілітації в Одесі. За даними звіту, діти в ребцентрі живуть в умовах, наближених до тюремних.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram