ГоловнаСуспільствоВійна

Зеленський: розведення сил у Петрівському - третя й остання умова для зустрічі в "нормандському форматі"

Усього були три умови: підтвердження тексту так званої "формули Штайнмаєра", розведення військ у Золотому і розведення в Петрівському.

Зеленський: розведення сил у Петрівському - третя й остання умова для зустрічі в "нормандському форматі"
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський повідомив, що виконання третьої й останньої умови для проведення зустрічі в "нормандської форматі" - розведення сил і засобів у населеному пункті Петрівське на Донбасі - заплановане на 4 листопада за умови дотримання на цій ділянці режиму припинення вогню протягом тижня.

Про це він заявив за підсумками засідання Комісії "Україна - НАТО" в Києві, повідомляють на сайті президента.

"Якщо все буде безпечно протягом тижня, то 4 листопада ми повинні почати розведення і в Петрівському. Тому я не сумніваюся, що у нас відбудеться зустріч, якщо всі сторони прагнуть і хочуть зустрітися... Тому що головний результат - домовленість про припинення війни", - підкреслив Зеленський.

Він також нагадав, що всього були три умови: підтвердження тексту так званої "формули Штайнмаєра", розведення військ у Золотому і розведення в Петрівському.

"Коли ми говоримо «Золоте», ми повинні розуміти, що це Катеринівка. Є п'ять ділянок у Золотому. Чотири з них контролює українська влада, українські військові. Ми зі свого боку почали розведення в Катеринівці", - зазначив президент.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зі свого боку висловив підтримку прагнень України до встановлення миру.

"Ми ще раз вітаємо позиції президента Зеленського, який проводить відповідну роботу, переговори для того, щоб покласти край бойовим діям на сході України. Для мене дуже велика честь зустрітися з президентом. Коли я чую його промови, мене це завжди надихає. Це ще раз свідчить про те, що у нас справжнє партнерство, співробітництво між Україною і НАТО", - сказав він.

Нагадаємо, 10 жовтня помічник президента РФ Юрій Ушаков звинуватив Україну в зриві розведення сил у Золотому і Петрівському під надуманим приводом.

19 жовтня канцлерка Німеччини Ангела Меркель провела телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним. Головною темою розмови стала підготовка до проведення незабаром саміту "нормандської четвірки". 14 жовтня міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що зустріч може відбутися в листопаді

29 жовтня Україна почала відведення військ у районі Золотого Луганській області, незважаючи на те, що щоденні обстріли з боку бойовиків тривають. 30 жовтня Путін підтвердив готовність до участі в саміті "нормандської четвірки".

Зеленський і лідери Франції і Німеччини готові були провести саміт "нормандської четвірки" 17 вересня, але Росія через "технічні причини" не змогла взяти участь у цій зустрічі.Востаннє лідери "четвірки" зустрічалися ще восени 2016 року в Берліні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram