ГоловнаСуспільствоЖиття

Генпрокуратура передасть справи Майдану ДБР

Слідчих ГПУ, які працювали над "справами Майдану", пропонують зарахувати в штат ДБР за спрощеною процедурою.

Генпрокуратура передасть справи Майдану ДБР
Фото: РБК

Державне бюро розслідувань і Генеральна прокуратура домовилися, як будуть передавати "справи Майдану". Зокрема, в центральному апараті ДБР створять окремий підрозділ, який працюватиме над розслідуванням цих злочинів.

Таке рішення прийнято за підсумками зустрічі директора ДБР Романа Труби і генпрокурора Руслана Рябошапки, повідомляють на сайті Бюро.

Труба, зокрема, запропонував зарахувати слідчих ГПУ, які працювали над "справами Майдану", у штат ДБР за спрощеною процедурою.

"Ця категорія проваджень є важливою і для нас, і для громадян України. Завдання не з простих - не втратити напрацювання за п'ять років, забезпечити подальше ефективне розслідування і показати результат. Створення окремого структурного підрозділу в ДБР - найбільш оптимальний спосіб реалізації цього завдання", - підкреслив він.

Також було прийнято рішення створити міжвідомчу інвентаризаційну комісію, яка почне роботу 1 листопада. Її завданням стане підготовка до передачі зібраних матеріалів - їх кількість сягає декількох тисяч томів.

Нагадаємо, 20 листопада 2019 року ГПУ офіційно припинить досудові розслідування кримінальних справ Майдану. Їх передадуть у відповідні органи для подальшої роботи, тоді як прокуратура збереже за собою виключно процесуальні повноваження.

16 жовтня співробітникам Управління спеціальних розслідувань ГПУ, а також Сергію Горбатюку, який з кінця 2014 року очолював групу слідчих у справах Майдану, запропонували перейти на роботу в ДБР.

Управління спеціальних розслідувань у складі Генпрокуратури створювали як єдиний центр розслідування всіх злочинів, скоєних у період протестних акцій в Україні. Серед його основних завдань - вивчення обставин узурпації влади і всього комплексу злочинних дій, скоєних у період правління Януковича. Першочергове завдання діяльності управління - розслідування масових убивств учасників мирних акцій протесту 18-20 лютого 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram