ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Папський фонд заявляє про збільшення випадків гоніння християн в останні два роки

Список країн, де найбільше переслідують християн, поповнився Буркіна-Фасо, Камеруном і Шрі-Ланкою.

Папський фонд заявляє про збільшення випадків гоніння християн в останні два роки
Сторонник ИГИЛ устанавливает флаг Исламского государства вместо хреста на церкви в Ираке
Фото: imcdn.org

Більш ніж у 20 країнах світу християни зазнають систематичних утисків упродовж останніх двох років. Про це йдеться в доповіді Папської фонду "Допомога Церкві в потребі" "Гнані як ніколи раніше. Антихристиянські переслідування з 2017 по 2019 рік", представленій напередодні в римській базиліці Святого Варфоломія.

"У цих країнах одна лише участь у Службі Божій і богослужіннях, у церковних зустрічах і пастирській діяльності громади, демонстрація релігійних символів або просто сповідування своєї віри можуть поставити під загрозу свободу і навіть саме життя. Релігійні гоніння проявляються по-різному, підкреслив пакистанський кардинал: вони можуть набувати форми жорстоких нападів, як це робить самопроголошена Ісламська держава в Іраку та Сирії стосовно християн і єзидів, або ж мати більш витончені форми, такі як дискримінація, погрози, вимагання, викрадення людей і насильницьке навернення в іншу віру, відмова в цивільних правах або обмеження свобод. В Ірані тільки в листопаді і грудні 2018 року було заарештовано 142 християн: їх звинуватили в приналежності до «секти сіоністів», яка намагається «послабити іслам і Ісламську Республіку». До 2003 року в Іраку проживали півтора мільйона християн, улітку 2019 року їхня кількість становила менш ніж 150 000 (-90%)", - ідеться в доповіді Папського фонду.

У період з 2017-го по 2019 рік список держав, в яких найбільше страждають християни, поповнився такими країнами, як Буркіна-Фасо, Камерун і Шрі-Ланка.

"Новим фронтом ісламського фундаменталізму стала Африка, про що свідчить той факт, що з 17 священиків і однієї черниці, убитих по всьому світу в 2019 році, 14 були позбавлені життя на цьому континенті. Різко погіршилася ситуація в Буркіна-Фасо: тільки за перші шість місяців 2019 року було вбито 20 християн, у тому числі 6 католицьких священників і одного протестантського пастора", - йдеться в документі.

Крім того, в Індії за останні два роки було скоєно понад 1000 нападів на християн з боку індуїстських екстремістів, які також зруйнували більш ніж 100 християнських храмів.

Також у доповіді згадуються політичні й урядові переслідування. За різними оцінками, від п'ятдесяти до сімдесяти тисяч ув'язнених у північнокорейських виправно-трудових таборах є християнами, яких переслідують за віру і які зазнають усіх форм жорстокого поводження, включаючи позасудові страти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram