ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Центральна геофізична лабораторія порахувала, у скільки разів перевищена концентрація шкідливих речовин у повітрі Києва

У київському повітрі перевищена концентрація пилу, сірчистого і чадного газу, а також формальдегіду.

За даними стаціонарних постів спостережень обсерваторії з 15 по 21 жовтня в повітрі Києва відзначено перевищення гранично допустимих концентрацій за середньодобовим вмістом. Про це LB.ua повідомили в Центральній геофізичній обсерваторії імені Бориса Срезневського.

Зважені речовини (пил) в 1,1-1,4 рази перевищували на проспекті Перемоги (біля метро "Святошин"), на Бессарабській площі, бульварі Лесі Українки, вулицях Каунаська і Семена Скляренка.

Діоксид сірки (сірчистий газ, хімічна формула SO2) в 2,1-2,7 разів перевищував на проспекті Перемоги і Оболонському, Деміївській площі; в 1,4-1,9 разів на всіх інших постах міста. Відзначимо, що це безбарвний газ з специфічним запахом "запаленого" сірника, який переходить в стан сірчистої кислоти. Провокувати появу можуть вихлопні гази з автомобілів, а також спалювання вугілля і мазуту на теплоелектростанціях. Викиди діоксиду сірки можуть посилювати порушення функцій дихання (запалення носоглотки, кашель, хрипота в горлі, бронхіт), особливо небезпечний для людей з астмою.

Оксид вуглецю (СО) в 4,0-4,9 разів перевищував на вулицях Каунаська і Семена Скляренка, площі Перемоги, Бесарабській і Деміївській. Нагадаємо, чадний газ викликає нудоту, запаморочення, шум у вухах, в важких випадках може привести до втрати свідомості.

Формальдегід в повітрі перевищував в 3,1-3,2 рази на проспекті Перемоги. В атмосферу потрапляє через вихлопи з авто, сміттєспалювальних заводів, деревообробних фабрик. Формальдегід викликає запалення очей, свербіж, висип.

Крім того, в Центрі зазначили, що ніякого перевищення не спостерігалося на проспекті Науки, де власне розташований обсерваторія. Однак, чатботи всі вихідні показували інші результати і зараховували проспект Науки до одного з найбільш забруднених районів Києва.

“Забруднення повітря пов'язане з метеорологічними умовами", - відповіли LB.ua в Центральній геофізичній обсерваторії імені Бориса Срезневського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram