ГоловнаСуспільствоЖиття

Як взяти кредит правильно: 7 правил позичальника

Як взяти кредит правильно: 7 правил позичальника

Основні правила поводження в кредитну організацію і критерії оцінки позичальника банківськими фахівцями.

При зверненні до фінансової установи за отриманням позики одні клієнти отримують ствердну відповідь, а іншим в кредиті відмовляють.

Директор департаменту верифікації та кредитних рішень «Ідея Банку» Андрій Черненко розповів, яких потрібно дотримуватись правил, щоб залишатися в числі тих осіб, яким банки довіряють і готові надати мікропозики.

Слід дотримуватися таких основних правил:

  • Чітке формулювання мети кредитування. Перед зустріччю з банківським представником необхідно продумати чітку і зрозумілу відповідь, оскільки розмиті і неконкретні фрази зможуть негативно позначитися на вирішенні банку..

  • Кредитна історія повинна бути хорошою. Всі відомості про минулі й поточні кредити позичальника містяться в його кредитній історії. Позичальник з незіпсованою кредитною історією, який не допускав прострочень в погашенні минулих кредитів, без проблем отримає нову позику в будь-якому банку.

  • Не варто залишати заявки на кредит в декількох банках одночасно. Звернення цих банків в бюро кредитних історій не пройде повз банківських контролерів. Банки вважатимуть, що кілька кредитів погасити вам буде не під силу і кредит, швидше за все ви не отримаєте ні в одному банку.

  • Чесно повідомляйте в банк про виниклі фінансові труднощі. При втраті стабільного доходу, хвороби, травмах та інших неприємностях, які впливають на терміни погашення кредиту, слід повідомити про це банк. Оскільки штрафи і пені за несвоєчасне погашення кредиту ніяк не поліпшать ваше матеріальне становище, а з банком можна домовитися і реструктуризувати кредит або ж оформити кредитні канікули.

  • Ніколи не надавайте банку завідомо неправдиву інформацію. Не слід намагатися обдурити банк, завищуючи рівень своїх доходів або збільшуючи трудовий стаж. При перевірці обман обов'язково буде розкритий і про отримання кредиту варто забути не тільки в цьому банку, але і в інших, так як ваше ім'я може потрапити в «чорний» список проблемних позичальників.

  • Кредитний договір слід вивчати уважно. Практика підписання договорів, не ознайомившись з ними, може призвести до сумних наслідків: штрафи, пені і приховані комісії можуть стати неприємним сюрпризом.

  • Якщо ви не можете уважно прочитати текст договору в банку, то попросіть банківських співробітників відправити договір на електронну пошту і вивчіть всі пункти будинку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram