ГоловнаСуспільствоВійна

Росія вночі перекинула на окупований Донбас черговий "гумконвой"

У 36 вантажівках нібито перевозили дитячі продуктові набори.

Росія вночі перекинула на окупований Донбас черговий "гумконвой"
Фото: mchs.gov.ru

Через пункти пропуску "Матвєєв Курган" і "Донецьк" з 06:50 до 07:55 17 жовтня на територію України пройшов з Росії так званий "гуманітарний конвой".

Про це повідомив представник Державної прикордонної служби Андрій Демченко, передає "Укрінформ".

За його словами, дві колони, що складалися з 36 вантажівок, українська міжвідомча група змогла оглянути лише візуально, без виконання контрольних функцій.

"Російська сторона знову в односторонньому порядку здійснила оформлення так званого гуманітарного конвою. За рахунком це вже 87-й. Оскільки переміщення так званого гумконвою відбувалося з грубим порушенням норм міжнародного та вітчизняного законодавства та узгоджених з Міжнародним комітетом Червоного Хреста модальностей, українська міжвідомча група здійснювала тільки візуальне спостереження без виконання контрольних функцій. Усього з 06:50 до 07:55 17 жовтня через російські пункти пропуску "Матвєєв курган" і "Донецьк" на в'їзд в Україну проїхали дві колони так званого гумконвою в складі 36 вантажних автомобілів", - розповів Демченко.

Російська сторона заявила, що у вантажівках нібито перевозили дитячі продуктові набори. Однак, з огляду на те, що вантаж переміщувався в закритих упаковках, зведеній групі не вдалося отримати точну інформацію про його вміст.

Крім того, зазначив Демченко, завантаженість фур становила близько 70%.

Нагадаємо, Росія незаконно відправляє "гумконвої" на окупований Донбас з 2014 року. Офіційний Київ неодноразово заявляв, що російський "гумконвой" потрапляє на територію України з порушенням усіх процедур, оскільки його не перевіряють ані українські прикордонники і митники, ні представники МКЧХ.

Також було встановлено, що Росія через "гумконвої" постачає бойовикам зброю, озброєння і паливо.

84-й за рахунком "гумконвой" було відправлено 20 грудня 2018 року. Після цього відправлення були припинені. У березні прессекретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що РФ продовжить відправляти "гуманітарну допомогу" на окупований Донбас, "зважаючи на реальні потреби".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram