ГоловнаСуспільствоЖиття

Олег Сенцов і Володимир Балух прийшли на акцію підтримки українських в'язнів Кремля

В акції беруть участь також родичі політв'язнів.

Фото: Lb.ua

У Києві на Софійській площі проходить акція підтримки українських в'язнів Кремля. У ній з-поміж інших беруть участь родичі ув'язнених кримських татар — Марлена Асанова, Едема Смаїлова, Тимура Ібрагімова. На акцію також прийшли режисер Олег Сенцов і Володимир Балух, повідомляє кореспондент LB.ua з місця подій.

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

"Усі свої п'ять років у полоні я розумів, що про нас не забули. Спасибі за те, що продовжуєте боротися, і я зі свого боку теж буду", - сказав Сенцов. Він нагадав, що на сьогодні в російських в'язницях залишаються 87 українських політв'язнів.

Фото: Наталія Шимків

Фото: Lb.ua

Фото: Наталія Шимків

Фото: Наталія Шимків

Фото: Lb.ua

"У нас була велика надія на обмін 7 числа. Мій син Валентин Виговський уже шостий рік сидить у російській в'язниці за нібито шпигунство", - каже учасник акції Петро Виговський.

"Мій чоловік філолог за фахом, але він уже два роки перебуває в неволі за свою громадянську позицію. Ми хотіли б, що ви все це висвітлювали і світова спільнота почула нас. На сьогодні в'язниці переповнені людьми", - говорить Айше Асанова, чоловіка котрої - Марлена Асанова - Росія звинувачує в тероризмі і днями етапували з Криму в російське СІЗО.

Також на акцію прийшла мати Тимура Ібрагімова: "Мій син сидить у неволі вже два роки. Він був цивільним журналістом, знімав усе на телефон, і за це його переслідували".

Фото: Наталія Шимків

"Такі акції дійсно допомагають, доказ цьому я - стою перед вами в Києві. Дякую за акції, що не покладаючи рук ви всі їздите, що більше буде інформації, то швидше ми допоможемо", - сказав Володимир Балух.

На акції також можна підписати листи, які активісти потім відправлятимуть в'язням. Зробити це можна сьогодні до 18:00 на Софійській площі.

Фото: Наталія Шимків

Фото: Наталія Шимків

Організатори акції - Об'єднання родичів політв'язнів Кремля, Кримська правозахисна група, Zmina.Центр прав людини, Українська Гельсінська група, Crimea SOS, Save Oleg Sentsov і Центр Громадських Свобод.

"Це 11 місто, в яке ми приїхали з інсталяцією - 87 пасток із написом «Зроблено в Кремлі». Пастки символізують ті пастки, в які потрапили громадяни на окупованих територіях за свої погляди", - прокоментувала голова Центру інформації з прав людини Тетяна Печончик.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram